Política 03/02/2014

Interferiria o no interferiria Espanya en el reingrés d'Escòcia a la UE?

Polèmica per les declaracions de Margallo, que afirma que Espanya "consideraria" l'accés escocès a la Unió. CDC i ERC critiquen la contradicció del ministre, Rucalbaba li demana explicacions i Sánchez-Camacho puntualitza que Espanya es limitarà a "valorar" la petició escocesa

Agències
3 min
El ministre Margallo, en una imatge d'arxiu / EFE

BarcelonaUna vegada més, unes declaracions del ministre espanyol d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, sobre la independència, han provocat polèmica. En aquesta ocasió han estat les seves paraules al 'Financial Times', afirmant que Espanya "consideraria" l'entrada d'una Escòcia independent a la Unió Europea, les que han generat controvèrsia. Des de Convergència s'ha apuntat al ministre que els arguments que fa servir per Escòcia són "aplicables" també a Catalunya, i des del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba ha demanat explicacions. Sánchez-Camacho assegura que les paraules de Margallo han estat malinterpretades: "valorarà" la petició d'Escòcia però "no preveu" que ingressi a la UE com un estat independent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un article que el prestigiós diari financer britànic publica en portada aquest dilluns, Margallo defensa que si els escocesos assoleixen la independència amb un procés "legal", Espanya no hi interferirà. Tot i que el ministre avisa que els escocesos haurien de "posar-se a la cua" per entrar a la UE, el cert és que les declaracions de Margallo han causat sorpresa, perquè sempre s'ha considerat que Espanya vetaria l'ingrés d'Escòcia, per tal d'evitar una situació semblant a Catalunya. El mateixos autors del reportatge, els periodistes Tobias Buck i Mure Dickie, defineixen com a "ambigu" el posicionament del ministre i el contrasten "amb la seva retòrica intransigent sobre Catalunya".

CDC: "Aplicable al cas català"

El secretari d'Organització de CDC, Josep Rull, ha assegurat que les declaracions del ministre d'Exteriors són "aplicables" al procés català. "El sistema legal britànic dóna marge per fer-ho, l'espanyol també, és un problema de voluntat política", ha assegurat Rull. "Hi ha hagut una evolució positiva respecte a Escòcia" ja que fa pocs mesos, argumenta Rull, l'estat deia que "vetaria" la independència escocesa. "Ara sembla que canvien de plantejament" i per això veu una part "positiva" en les declaracions del ministre, tot i que lamenta que "internament no hi hagi cap evolució". Precisament per aquest raó li demana que faci servir els mateixos arguments en el cas de Catalunya. "Utilitza uns arguments per a Escòcia que nosaltres diem que són perfectament aplicables dins de l'estat espanyol", ha assegurat el secretari d'Organització de Convergència.

ERC: "Adaptar la legalitat a la realitat"

El portaveu d'ERC a Madrid, Alfred Bosch, també s'ha referit a l'entrevista del ministre al 'Financial Times'. "De forma continuada", ha dit, "Margallo acostuma a diferenciar els processos català i escocès emparant-se en la legalitat d'un i la manca de legalitat de l'altre. Si a Catalunya no s'acaba seguint la llei vigent espanyola per convocar el referèndum d'autodeterminació serà perquè el govern espanyol no ho haurà volgut. El PP té la majoria dels legisladors. Un fet suficient perquè, amb voluntat política, adaptessin la legalitat a la realitat", ha dit.

Bosch ha recordat que la referència a la "indissoluble unitat d'Espanya" que inclou la Constitució espanyola no és gaire diferent del que inclou el 'l'Acta de la Unió' del 1707, a través del qual Escòcia passava a formar part del Regne Unit: "aquest tractat diu literalment que Escòcia estarà indissolublement lligada al Regne Unit i que en formarà part per sempre més". La diferència, segons Bosch, és que mentre que els britànics ho interpreten com una referència històrica i adapten la legalitat a la realitat del moment en què viuen, "els espanyols ho fan servir com una paret legal a la voluntat del poble".

Rubalcaba demana explicacions

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha demanat al ministre d'Exteriors que expliqui la seva posició respecte a una possible independència d'Escòcia. Rubalcaba considera que les manifestacions de Margallo "criden l'atenció". "Estic segur que ho farà", ha dit en roda de premsa a la seu del PSOE, malgrat que ha apuntat que segons el seu criteri el ministre ha parlat "a cavall entre el respecte institucional a la política interna d'un altre país i la política europea".

El PPC puntualitza

Davant la tempesta política desfermada la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho ha explicat aquest dilluns que el que ha dit el ministre d'Exteriors al 'Financial Times' és que els països membres de la UE analitzen les peticions d'ingrés, com és el cas de Turquia, que encara resta pendent. "Únicament ha dit que tots i cadascun dels països de la Unió Europea han de valorar les "sol·licituds" (...) no vol dir que hagi entrat", ha insistit la líder dels populars catalans. Citant el cas d'una hipotètica Catalunya, Escòcia i també Flandes o Còrsega independents, Sánchez-Camacho ha mostrat el seu convenciment que no entrarien a la UE "perquè els altres països ho vetarien", ha apuntat.

stats