Política 11/04/2012

Convocar actes violents a internet es considerarà pertinença a organització criminal

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, justifica l'enduriment del Codi Penal arran d'una "espiral de violència" que s'està vivint a mans de grups que empren tècniques de "guerrilla urbana"

Efe
2 min
Jorge Fernández Díaz, ministre de l'Interior / EFE

MadridLa reforma del Codi Penal per endurir el càstig als actes de vandalisme de carrer en la qual el govern espanyol treballa vol considerar delicte de pertinença a organització criminal la convocatòria d'actes que alterin greument l'ordre públic a través de qualsevol mitjà de comunicació, inclòs Internet.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho han informat avui fonts del Ministeri de l'Interior després que el titular d'aquest departament, Jorge Fernández Díaz, hagi justificat aquest matí al Congrés que el càstig als que participen en actes vandàlics sigui equiparat al que rep el terrorisme de carrer davant "l'espiral de violència" protagonitzada per col·lectius antisistema amb tècniques de "guerrilla urbana".

El ministre, que ha detallat diverses dels punts de la reforma, no ha pogut però llegir el referit a la convocatòria d'actes violents, ja que el president de la Cambra baixa li ha indicat que el temps de la seva intervenció havia conclòs.

Així, Fernández Díaz no ha pogut llegir la part de la seva exposició en la qual deia que s'inclouran com a delicte de pertinença a organització criminal "les accions que tinguin per finalitat alterar greument l'ordre públic i aquelles que amb aquesta finalitat es concertin per qualsevol mitjà de comunicació".

El titular d'Interior ha recordat a la cambra que les accions violentes es permeten des de fa "massa temps" a Barcelona, on el dia de la vaga general del 29-M es van produir destrosses per valor de mig milió d'euros.

"No es tracta només de respondre des del Codi Penal i l'ordenament jurídic a iniciatives de guerrilla urbana que cada vegada proliferen més en els nostres carrers, però tampoc instal·lar-nos en el 'bonisme' jurídic", ha defensat Fernández Díaz, qui ha assegurat que existeix una "espiral de violència" que comença en les conductes incíviques.

Mesures d'enduriment concretes

Segons el seu parer, aquestes accions són la porta d'entrada a la delinqüència i per això és "fonamental" una reforma "en profunditat" de l'ordenament jurídic, del Codi Penal, de la Llei d'Enjudiciament Criminal i de la llei orgànica de protecció de la seguretat ciutadana.

Fernández Díaz ha detallat que, en col·laboració amb el Ministeri de Justícia, pretén incloure com a delicte d'atemptat a l'autoritat la resistència passiva o activa i introduir entre "les modalitats d'abraonament" (atac violent dirigit contra un policia) les amenaces i comportaments intimidatoris o el llançament d'objectes perillosos.

A més es considerarà com agreujant la comissió de conductes violentes quan aquestes es produeixin en manifestacions o concentracions i s'inclourà com a delicte de desordre públic els supòsits en què es penetri en establiments públics o se n'obstaculitzi l'accés.

En aquesta línia, la reforma del Codi Penal pretén ampliar la quantia dels danys no només a aquells que es produeixin en aquests establiments sinó també els que es derivin per la interrupció de qualsevol servei públic.

stats