LA PACIFICACIÓ D'EUSKADI
Política 06/05/2012

Interior menysté els mediadors internacionals

El procés de pau d'Euskadi va oferir ahir dues cares contraposades. El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, menystenia els mediadors internacionals, mentre que els presos d'ETA aplaudien Rajoy.

Pere Martí
2 min
"És posar distància amb  ETA. D'aquí uns anys segur que hi ha un segell amb la seva estètica"

BARCELONA.El procés de pau del País Basc viu moments decisius després que divendres la comissió de verificació internacional certifiqués que ETA està disposada a desarmar-se si el govern espanyol accepta dialogar per trobar una sortida als presos d'ETA. La reacció no es va fer esperar amb dos moviments aparentment contradictoris: el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, menystenia els mediadors internacionals negant-los cap autoritat, mentre que el col·lectiu de presos d'ETA valorava positivament el pla de Mariano Rajoy per a la reinserció dels presos, tot i que recordava que és insuficient.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els presos feien un gest més per estovar la posició del govern espanyol, que públicament continua sent immobilista. Jorge Fernández Díaz, que era al congrés del PP a Catalunya, va explicar: "Els verificadors internacionals han intentat contactar amb nosaltres, però nosaltres no reconeixem cap legitimitat a aquests verificadors". Menyspreant la seva tasca, va insistir: "Amb la Guàrdia Civil i la policia tenim prou verificadors per comprovar si ETA es dissol o no". Una vegada més va exigir la dissolució de l'organització i va reiterar que el seu govern "ni ha negociat, ni negocia, ni negociarà mai amb ETA", tot i que tots els governs espanyols de tots els colors ho han fet, incloent-hi el de José María Aznar.

Un primer moviment

Malgrat l'immobilisme verbal del govern espanyol, l'esquerra abertzale continua fent passos endavant. Només un dia després de saber-se les conclusions de la comissió de verificació, el col·lectiu de presos d'ETA (EPPK) va fer arribar al diari Gara un comunicat en què valorava positivament el programa de "reinserció" elaborat per l'executiu de Rajoy com un primer moviment per avançar en el procés de pau. En el seu comunicat, els presos d'ETA subratllen que el programa reconeix algunes de les reivindicacions històriques del col·lectiu, com ara que tenen "elements diferencials" respecte als presos comuns, però també critiquen que no respon a la demanda majoritària de la societat basca, que demana l'acostament, i rebutgen que pivoti exclusivament sobre el penediment. Amb tot, es mostren oberts a "fer passos" si el govern espanyol deixa de banda "pressions i xantatges".

stats