Política 18/07/2019

International Trial Watch envia a l'Alt Comissionat de l'ONU l'informe sobre el judici de l'1-O

Els observadors internacionals denuncien "vulneracions" de drets civils i polítics

Ara
3 min
International Trial Watch envia a l'Alt Comissionat de l'ONU l'informe sobre el judici de l'1-O

BarcelonaInternational Trial Watch ha presentat a l'Alt Comissionat de l'ONU l'informe sobre la instrucció i el judici oral de l'1-O i la "vulneració" de drets civils i polítics a Catalunya en relació amb el cas. Al document, que fa especial èmfasi en l'acusació formulada contra Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, els observadors internacionals denuncien que tenir-los empresonats de manera preventiva i haver-los jutjat constitueix una vulneració dels drets de reunió i manifestació, llibertat d'expressió i ideològica i participació política, previstos en els instruments internacionals ratificats per Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

També s'hi observa una violació del dret a un judici just i una "possible" falta d'imparcialitat i independència del tribunal. L'anomenat 'informe ombra' (segons l'argot de l'ONU) enviat aquest dimecres s'ha presentat a l'Alt Comissionat per la seva consideració de cara a l'examen periòdic universal (EPU), que passarà Espanya en la sessió del Consell de Drets Humans del gener del 2020.

Al text, de setze pàgines, es rebutja taxativament la violència, assegurant que de l'estratègia de l'acusació es deriva una interpretació d'aquest concepte que té "greus conseqüències" perquè "criminalitza" la protesta limitant l'exercici de llibertats i drets fonamentals de la societat civil a l'Estat.

"Durant el desenvolupament del judici oral, no hi ha hagut cap indici o prova que demostri l'ús de la violència", afirmen els observadors. De fet, consideren que en el judici "l'exercici de drets fonamentals és percebut com a rebel·lió i sedició", i critiquen que el cas "sembla ignorar" que les persones tenen el dret de protesta, protegits pel dret a la llibertat de pensament.

En aquest sentit, també avisen que jutjar els dos líders socials té un efecte "desincentivador" per a la resta de població i que una possible condemna "agreujaria encara més la situació".

Entenen, de fet, que en cas d'una sentència absolutòria per als Jordis, la vulneració de drets invocada per la plataforma ha sigut "igualment comesa" i ha tingut un efecte "contraproduent" per als dos líders, però també per a "tota la ciutadania".

Recomanacions

Per tots els motius exposats, els signants de l'informe suggereixen que el Consell de Drets Humans de l'ONU recomani a Espanya complir les decisions del Grup de Treball de Detencions Arbitràries. És a dir, que alliberi Jordi Cuixart i Jordi Sànchez "de manera immediata" i s'obri una investigació "exhaustiva" i "independent" sobre les circumstàncies de la privació de llibertat.

També recomanen instar l'Estat a "garantir la independència, imparcialitat i transparència" del poder judicial. Finalment, demanen que es recomani a Espanya adoptar les mesures necessàries per garantir l'exercici "ple" dels drets fonamentals a la llibertat d'expressió, reunió pacífica i associació i garanteixi la participació política de les organitzacions de la societat civil.

Procediment

En enviar l'informe ombra, ITW tindrà ara l'oportunitat de participar en una presessió que s'organitzarà a Ginebra previsiblement al desembre, un mes abans de la sessió del Consell en què es farà l'EPU. A la sessió prèvia se solen convidar a participar-hi les delegacions permanents dels estats a Ginebra i ONGs que han enviat contribucions escrites.

En tot cas, el document es guardarà ara en un calaix fins al gener, quan Espanya ha de passar l'examen periòdic universal, el procediment al qual se sotmeten tots els estats membres de les Nacions Unides cada quatre anys per a una revisió de la situació dels drets humans, independentment de la ratificació o no dels tractats internacionals.

És un procediment bàsicament polític consistent en un "diàleg interactiu" entre els membres del Consell de Drets Humans i l'estat examinat. El procediment es tanca amb la formulació de recomanacions dels membres del Consell a l'estat. L'estat indicarà si les accepta totalment o parcialment o no les accepta.

stats