CAS MERCURI
Política 04/08/2016

Investigats els exalcaldes de Sabadell Manuel Bustos i Joan Carles Sánchez per malversació

Els dos dirigents i tres exregidors més van rebre assignacions presumptament il·lícites de la companyia d'aigües de la ciutat

Sara González
2 min
L'equip de govern de l'Ajuntament de Sabadell dóna suport a Manuel Bustos en la seva compareixença / ACN

BarcelonaEl cas Mercuri s'amplia amb una nova peça: la 34. Aquesta vegada, els dos principals investigats són l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos però també l'exalcalde Joan Carles Sánchez, que és qui va rellevar Bustos quan va esclatar el cas i que fins ara no havia quedat esquitxat per cap peça de la presumpta trama de corrupció urbanística. Segons la interlocutòria emesa per la jutge Beatriz Faura i a la qual ha tingut accés l'ARA, els dos dirigents estan sent investigats per un presumpte delicte de malversació de diners públics o d'apropiació indeguda per haver cobrat assignacions d'entre 4.000 i 10.000 euros com a membres del consell d'administració de CASSA, la companyia d'aigües de Sabadell. També tres exregidors estan sent investigats: Francisco Bustos, germà de l'exalcalde, Joan Manau i Ricard Estrada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La interlocutòria apunta que de la documentació intervinguda es desprèn que en els anys 2009, 2010 i 2011 es va acordar, al marge de les dietes, el repartiment "d'assignacions estatutàries" entre els membres del consell d'administració, inclosos els representants municipals. Entre aquests representants, a més dels dirigents polítics, hi havia l'excap de l'àrea de serveis econòmics de l'Ajuntament de Sabadell Jordi Ferrer i la tècnica Rosa Quirante. La jutge Faura considera que s'hauria pogut vulnerar la llei d'incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques.

Manuel Bustos, per la seva condició d'alcalde, era vicepresident primer del consell d'administració de CASSA entre els anys 2009 i 2011. També Sánchez, que en el moment en el qual es van produir els fets era el regidor d'Urbanisme. Segons la investigació, Sánchez va cobrar, l'any 2011, 3.162,61 euros; Estrada i Manau, 3.953 euros, i Francisco Bustos hauria rebut assignacions tots tres anys.

Faura també ha arxivat la peça 27, que investigava Bustos per omissió del deure de denunciar delictes arran dels suposats pagaments irregulars al directiu de l’empresa CASSA Lluís Pascual Bacardit. La jutge ho circumscriu a una mera irregularitat fiscal que no implica delicte.

La plataforma Sabadell Lliure de Corrupció ha anunciat que es personarà en la nova peça 34 per poder exercir d'acusació popular. "L’obertura d’aquesta nova peça és considerada important pel fet que s’investigui i no quedi impune una pràctica de la qual ja es tenia coneixement, com és el cobrament poc ètic, i probablement il·lícit, de dietes per part de càrrecs electes i de funcionaris per exercir una representació municipal que forma part de les seves funcions", ha assegurat la plataforma en un comunicat.

stats