Política 20/05/2016

Investiguen l'exalcalde Manel Bustos per dos nous presumptes casos de corrupció

La jutge sospita que Bustos hauria pagat amb diners públics un viatge a un congrés del PSOE i que hauria intentat col·locar persones de confiança a l'administració

Montse Riart
2 min
Manuel Bustos, durant la seva compareixença a la comissió del frau fiscal / MANOLO GARCÍA

BarcelonaLa jutge que investiga la presumpta trama de corrupció Mercuri entorn de l'Ajuntament de Sabadell ha obert dues noves investigacions contra l'exalcalde de la ciutat, Manel Bustos, segons ha informat la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció. Per una banda, la magistrada sospita que Bustos podria haver facturat al Consell Comarcal del Vallès Occidental un viatge a un Congrés del PSOE. De l'altra, intenta esbrinar si hauria col·locat al Consell Comarcal del Vallès Occidental persones de la seva confiança.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el primer dels casos, la magistrada ha enviat a un jutjat de Terrassa la informació, perquè investigui si Bustos va pagar amb diners d'aquest organisme el cost d'un allotjament a Sevilla entre el 3 i el 5 de febrer de 2012, quan es va celebrar un congrés del PSOE. El jutjat ha citat a declarar l'exalcalde de Sabadell per un presumpte delicte de malversació, dimarts vinent.

Altres càrrecs del PSC investigats

Aquesta part del cas Mercuri investiga el presumpte malbaratament de diners públics per part de l'exgerent del Consorci de Residus, Consorci de Turisme i Consorci d'Ocupació, Francisco Fernandez. Segons un informe dels Mossos d'Esquadra, aquest excàrrec hauria facturat en dos anys als organismes gairebé 39.000 euros en desplaçaments que o bé no havia fet, o bé no tenien res a veure amb la seva feina.

Segons els investigadors, l'exgerent hauria autoritzat el pagament del viatge de Bustos al Congrés del PSOE a Sevilla, però també hauria també hauria facturat al Consorci de Residus altres viatges de càrrecs del PSC: un viatge a Madrid del 2011 i un altre a Almeria del 2012 de la membre del Consell Nacional del PSC, Magdalena Gallardo, un viatge a Madrid el 2011 de la regidora del PSC a l'Ajuntament de Cerdanyola, Montserrat Montiel. Tots ells i una interventora del Consell declararan com a investigats a Terrassa.

Antoni Balmón haurà de declarar com a testimoni

D'altra banda, la jutge del cas Mercuri considera que Bustos hauria realitzat les accions oportunes per col·locar persones de la seva confiança en diferents àmbits del Consell Comarcal i del Consorci de Residus del Vallès Occidental, així com de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

"Existeixen converses on Bustos comenta amb el seu germà Paco que han de parlar amb Antoni Balmón -alcalde de Cornellà- per col·locar una treballadora, fet que al final va succeir", ha explicat l'advocat de la Plataforma, Raul Garcia Barroso. Per aquest motiu, la jutge ha citat a declarar Balmón en qualitat de testimoni, el 9 de juny. L'endemà -10 de juny- l'exalcalde Bustos declararà com a investigat per un delicte de tràfic d'influències, per les presumptes col·locacions.

En aquesta peça també s'investiga l'exgerent del Consorci i dos membres del tribunal que haurien participat en la col·locació d'aquestes persones, suposadament. A més, hauran de declarar com a testimonis les persones que es van beneficiar d'aquesta presumpta col·locació, entre elles, la parella de Bustos, Montse Costa.

stats