TRIBUNALS
Política 21/05/2016

Investiguen l’exalcalde Manuel Bustos per nous delictes en el cas Mercuri

Montse Riart
2 min
Investiguen l’exalcalde Manuel Bustos per nous delictes en el cas Mercuri

BarcelonaViatges pagats amb diners públics

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La jutge que investiga la trama Mercuri, de presumpta corrupció entorn de l’Ajuntament de Sabadell, ha obert dues noves investigacions contra l’exalcalde de la ciutat, Manuel Bustos. D’una banda, sospita que Bustos podria haver facturat al Consorci de Residus del Vallès Occidental un viatge a un congrés del PSOE i ha enviat la informació a un jutjat de Terrassa perquè la tramiti. De l’altra, la magistrada intenta esbrinar si Bustos hauria col·locat persones de confiança en diversos organismes públics del Vallès.

El primer dels nous casos que impliquen Bustos deriva d’una investigació sobre l’exgerent del Consorci de Residus, Francisco Fernández. Segons va explicar ahir la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, la jutge creu que aquest excàrrec va facturar a l’organisme gairebé 39.000 euros en desplaçaments inexistents o que no tenien res a veure amb la seva feina. A més, hauria autoritzat pagar amb diners del Consorci fins a quatre viatges de càrrecs del PSC entre el 2011 i el 2012: el de Bustos a Sevilla durant un congrés del PSOE, dos a Madrid i Almeria de Magdalena Gallardo, membre del consell nacional del PSC, i un altre a Madrid de la regidora socialista a Cerdanyola Montserrat Montiel. Tots ells estan sent investigats en el cas. Bustos declararà dimarts.

Antonio Balmón, citat com a testimoni

La jutge del cas Mercuri sospita que Bustos hauria fet gestions per col·locar persones de la seva confiança al Consell Comarcal del Vallès Occidental, al Consorci de Residus i a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). “Existeixen converses en què Bustos comenta amb el seu germà Paco que han de parlar amb Antonio Balmón [alcalde de Cornellà i vicepresident executiu de l’AMB] per col·locar una treballadora, fet que al final va succeir”, explicava ahir l’advocat de la Plataforma, Raul Garcia Barroso.

La jutge ha citat a declarar Balmón com a testimoni el 9 de juny. L’endemà, Bustos declararà per un presumpte delicte de tràfic d’influències. En total, s’investiga la presumpta col·locació a dit de vuit persones, entre elles la parella de Bustos, Montse Costa, així com un novè suposat fitxatge que finalment s’hauria frustrat. En el cas també figuren com a investigats l’exgerent del Consorci de Residus i dos membres del tribunal que haurien participat en els tràmits. Les persones que van obtenir el lloc de treball hauran de declarar com a testimonis.

stats