DRET A DECIDIR
Política 04/10/2014

Izquierda Unida afirma que pressionarà Rajoy al Congrés perquè autoritzi la consulta

El coordinador federal del partit, Cayo Lara, afirma que seria un error treure tant sí com no les urnes al carrer el 9-N

Efe
2 min

BarcelonaEl coordinador federal d'IU, Cayo Lara, ha assegurat avui que la seva formació pressionarà el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, al Congrés perquè autoritzi la consulta a Catalunya i asseguri que se celebra "amb plenes garanties democràtiques". "La democràcia no ha de tenir por de la consulta i de la veu del poble, perquè si hi té por no és democràcia, és una altra cosa", ha afirmat durant la festa anual d'EUiA, el referent català d'IU, a Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

També ha avisat els partits pro consulta que seria un "error" treure "tant sí com no" les urnes al carrer, perquè a "una consulta sense plenes garanties democràtiques li faltarà legitimitat davant l'opinió pública", ha dit.

En aquest sentit, Lara ha garantit que Izquierda Unida continuarà defensant la consulta, i per això ha demanat no caure en la frustració en cas que no es pugui celebrar el 9 de novembre.

"No heu de tenir cap dubte que si la negativa [a la consulta] és definitiva, caurà Rajoy, i quan caigui Rajoy hi haurà consulta a Catalunya, sens dubte", ha afegit.

En aquest sentit, Lara ha recordat que actualment IU és l'única formació d'àmbit estatal amb representació al Congrés que defensa el dret a decidir dels catalans, de manera que ha cridat a conformar una confluència de forces d'esquerra que sumi prou múscul per tirar-la endavant.

El líder d'IU ha negat que la consulta sigui sinònim d'independència i l'ha defensat com a via perquè els que hi estiguin en contra puguin expressar-se.

"Volem defensar que volem seguir vivint junts", ha recalcat Lara, que ha reiterat la seva proposta d'estat federal i republicà.

En aquest sentit, ha destacat que a Escòcia "ha guanyat la pregunta que no es feia", ja que el resultat ajustat en el referèndum ha obligat les parts a seure i a negociar una nova configuració per al Regne Unit.

Durant l'acte, al qual ha assistit també el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, el líder d'IU també ha criticat la complicitat de CiU amb els governs del PP i PSOE en matèria econòmica, i l'ha acusat de contribuir a "desmuntar" l'estat del benestar amb el seu suport a les retallades i la reforma laboral, entre d'altres.

Lara també ha criticat el partit d'Artur Mas per aprofitar la polarització del conflicte entre Catalunya i l'Estat per "tapar" els casos de corrupció que l'esquitxen, com el cas Pujol, i ha sentenciat: "La corrupció no entén de llengües; els defraudadors només tenen una pàtria, la pàtria de la seva cartera".

stats