CRISI ECONÒMICA
Política 28/02/2011

Puigcercós titlla el pla de reequilibri de la Generalitat de "calc" del decret d'austeritat del tripartit

Esquerra demana al Govern que defensi el decret que obliga a professors universitaris a tenir el nivell C de català, ja que és un "pas decisiu en la normalització de la llengua"

Roger Tugas
2 min
ERC, Solidaritat

BarcelonaDesprés de setmanes reclamant-lo, finalment el Govern va enviar divendres passat als grups de l'oposició el pla de reequilibri econòmic i financer de la Generalitat per al 2011 que Artur Mas va portar a Madrid fa un mes. Tanmateix, la valoració que Esquerra n'ha fet, després de tanta espera, ha estat més aviat freda i el seu president, Joan Puigcercós, l'ha titllat de "calc del decret 3/2010 de l'anterior govern" de mesures d'austeritat del maig de l'any passat. Per aquest motiu, el dirigent republicà ha reclamat "més seriositat i més responsabilitat" a l'executiu, i ha subratllat que el seu pla no preveu la supressió de l'impost de successions que van anunciar i manté les pujades d'impostos fixades pel tripartit i criticades per CiU en aquell moment.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigcercós també ha afirmat que darrere de "la sensació de linealitat" en la retallada del 10% a tots els departaments, "al final sempre paguen els mateixos", com demostraria la reducció del 25% de recursos en matèria d'educació, l'increment de les taxes per a estudis superiors i màsters o l'eliminació de les ajudes per a l'emancipació dels joves. Esquerra farà arribar una proposta al Govern per "marcar prioritats" en les retallades, per així començar a parlar dels pressupostos, la qual rebutja que incorporin la supressió de recursos per a educació. Tot i això, Puigcercós creu que CiU buscarà el suport dels socialistes, ja que assegura que, en la seva trobada, "Zapatero i Mas van pactar el suport incondicional del PSC" al Govern.

Finalment, el dirigent republicà espera de l'executiu "una resposta clara i la defensa amb ungles i dents" del decret del tripartit que reclama el nivell C de català als professors universitaris, per tal que els alumnes tinguin reconegut "el dret de preguntar, fer examens i entregar treballs en català", tot i que recorda que "CiU va rebre la mesura amb fredor" quan era a l'oposició. Tot i això, Puigcercós ha assegurat que la norma suposa un "pas decisiu en la normalització de la llengua" i ha denunciat que la federació nacionalista "havia criticat molt la tebior de l'anterior govern en temes nacionals, però ara ella fa marxa enrere" en les mesures que va impulsar en aquesta línia.

stats