Política 19/08/2015

Sànchez (ANC) entendria que Mas tampoc participés en la mobilització de l'11-S aquest any

El president de l'Assemblea assegura, però, que la seva presència no serà motiu de polèmica

Europa Press
2 min
Jordi Sánchez, en una imatge d'arxiu / ACN

BarcelonaEl president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha assegurat aquest dimecres que comprendria que el president de la Generalitat, Artur Mas, tampoc participés aquest any en la manifestació de la Diada per preservar la seva funció institucional. En declaracions a Europa Press, ha constatat que és una decisió que només afecta Mas, però consideraria "perfectament normal" que apliqués el mateix criteri que anys anteriors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Entendrem que mantingui criteris d'anys anteriors, com també que volgués venir", ha sostingut Sànchez, que ha recordat que altres vegades, després de la marxa, sempre han fixat trobades dels organitzadors en la Generalitat o en el Parlament, fórmules que creu que s'acabaran plantejat també aquest any.

Per aquesta raó, ha sentenciat que la presència de Mas o no a la Via Lliure no serà cap motiu de polèmica, més enllà de qui vulgui buscar-l'hi, al marge que aquest any l'11-S coincideixi amb l'arrencada de la campanya electoral del 27-S i que el president català sigui el número quatre de la candidatura Junts pel Sí.

Per a Sànchez, tothom serà benvingut, i ha deixat clar que si Mas no acudeix a la mobilització no serà perquè està en desacord amb la manifestació i sí per una interpretació de les seves funcions com a president de la Generalitat. També ha explicat que aspiren a mantenir o superar l'assistència de marxes anteriors, que es van situar entre 1,5 i 2 milions de catalans, i fer realitat així l'antic lema de 'Catalunya, un sol poble'.

Retrets a Juanes (TS)

El president de l'ANC ha aprofitat l'ocasió per retreure les declaracions del vicepresident del Tribunal Suprem (TS), Ángel Juanes, que va advertir ahir del "dèficit democràtic" del 27-S i d'un divorci de Catalunya de la resta d'Espanya no pacífic. Segons la seva opinió, a un alt càrrec d'un organisme judicial no li toca intervenir en el debat polític, i ha titllat de "paradoxals" aquestes manifestacions quan el que demanen els catalans és poder votar.

"El que no és democràtic és no deixar-nos fer la consulta. Si fem unes eleccions plebiscitàries és perquè és l'únic instrument democràtic que tenim avui sobre la taula", ha remarcat. Tampoc ha considerat democràtic voler fer por afirmant que una eventual separació d'Espanya no acabarà de manera amistosa: "Això és una declaració impròpia i indigna d'un alt mandatari d'un estat democràtic".

Per a Sànchez, el que seria "democràticament indiscutible" és que, si el 27-S vencés una majoria independentista, l'Estat hauria de reconèixer aquest mandat i acceptar les conseqüències d'això.

Ús de la força

Segons la seva opinió, l'Estat està utilitzant l'estratègia de la "por" i les amenaces, però saben que a Europa no hi ha marge per utilitzar la força.

"Ni la UE ni altres organismes internacionals, com l'OTAN, acceptarien sota cap premissa l'ús de la força", ha tancat Sànchez, i més quan l'emplaçament que es fa des de Catalunya és estrictament cívic, democràtic i sense que s'hi hagi trencat ni un vidre.

stats