Política 04/05/2015

Josep Piqué admet que ara "no hi ha res a negociar" entre Madrid i el sobiranisme

L'exministre del PP diu que cal esperar a la nova legislatura per si emergeix un "objectiu comú" per als partits a l'Estat

Efe
2 min
L'exministre Josep Piqué, en una imatge d'arxiu. ACN

MadridL'exministre del PP Josep Piqué ha afirmat aquest dilluns que "no hi ha res a negociar" en el procés sobiranista de Catalunya per les posicions tan distants que mantenen el govern espanyol i el de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Piqué s'ha mostrat pessimista davant la possibilitat de trobar una solució a curt i mitjà termini durant la presentació del curs d'estiu que la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) organitzarà a Santander del 22 al 24 de juliol juntament amb la Fundació Boscà sota el títol "Dilemes de la cohesió territorial a Espanya".

A més de Piqué, dirigiran el curs la secretària de Relacions Internacionals del PSOE, Carme Chacón, i el filòsof basc Daniel Innerarity, que han comparegut en roda de premsa a la Casa Àrab de Madrid per presentar el seminari.

Piqué ha considerat que hi ha marge per al diàleg al voltant de la crisi política de Catalunya, però ha opinat que fins que no passin les diverses eleccions previstes aquest any no serà possible arribar a algun tipus d'acord.

"En aquests moments, les posicions de les parts són conjunts disjunts. Des de les institucions espanyoles, no és plantejable la independència i si l'objectiu de l'altra part és la independència, no hi ha manera de posar en comú un objectiu, i aleshores no hi ha res a negociar", ha reflexionat l'exministre d'Afers Exteriors amb José María Aznar.

Ha recordat que després de la dictadura, encara que les posicions polítiques estaven molt distants, sí que va ser possible arribar a consensos perquè els partits compartien l'objectiu de fer d'Espanya una democràcia representativa i homologable a les de la resta d'Europa.

Segons l'expresident del PP català, caldrà esperar a veure la correlació de forces a les Corts Generals i al Parlament per veure si "potser és possible disposar d'un objectiu comú" a la pròxima legislatura.

Piqué ha recordat que sempre hi ha hagut independentistes a Catalunya, però ha destacat que la diferència ara és que "l'independentisme s'ha ubicat a les institucions de l'autogovern".

"Els promotors de la causa sobiranista han decidit que per sobre de la cohesió social, s'ha d'imposar la construcció nacional, i això comporta una ruptura interna a la pròpia societat catalana que per a molts de nosaltres resulta insofrible", ha sostingut.

Chacón aposta pel federalisme pensant en Espanya

Per tractar de resoldre el problema de Catalunya, Carme Chacón ha apostat per instaurar un model federal que conjugui mecanismes de descentralització, cooperació i unitat. Diu que a la pràctica del model de les autonomies ha sigut un "federalisme sense estat federal", si bé han faltat "els elements d'unió i cohesió que van intrínsecament units" al sistema federal.

Després de posar en dubte que aquest model sadolli el nacionalisme català, l'exministra ha posat èmfasi que cal "l'estat federal no per Catalunya, sinó perquè ho necessita Espanya".

Davant la fragmentació que previsiblement hi haurà al Congrés i als parlaments autonòmics, la dirigent socialista ha recomanat "aprendre a governar diferent".

També ha considerat necessari que tots assumeixin "la dosi de responsabilitat que aporti estabilitat política".

"Una cultura nova amb la qual haurem d'aprendre a conviure", ha conclòs Chacón.

En l'acte, també ha intervingut el president de la Fundació Joan Boscà i vicepresident de Societat Civil Catalana, Joaquim Coll.

stats