Política 15/01/2015

Junqueras: “Jo hauria convocat les eleccions abans, però tots tenim preferències i equilibris”

El president d’ERC defensa el nou acord amb Mas i diu que per poder votar "hi havia d'haver cessions"

Ara
2 min
Oriol Junqueras

BarcelonaEl president d’ERC, Oriol Junqueras, ha admès aquest dijous en una entrevista a '8 al dia' que "hauria procurat convocar abans les eleccions” però que entén que “tots tenim les nostres preferències i equilibris”. Junqueras ha remarcat que malgrat que celebrar els comicis a la tardor no era la seva opció inicial, l’acord que van forjar ahir amb el president de la Generalitat, Artur Mas, és ara el que “vol” ERC. “Som molts a defensar-lo, no només els partits sinó també la societat civil”. I ha deixat clar que encara que els republicans preferien les eleccions "com més aviat millor", per poder votar "hi havia d'haver cessions".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si no hi havia un acord per a la convocatòria d'eleccions ningú ho hauria entès”, ha dit Junqueras. "Tots teníem la voluntat d'arribar-hi", ha remarcat. També ha explicat que els vuit mesos que queden d’ara fins al 27 de setembre —data fixada per a les eleccions plebiscitàries— serviran per construir les estructures d’estat, uns instruments que “calen”, segons el republicà, per “exercir la independència”.

Pressupostos

Un dels punts d’acord entre Mas i Junqueras és la represa de les negociacions sobre els pressupostos d’aquest 2015. En aquest sentit, el líder d’ERC ha dit que intentaran que siguin uns comptes “socialment justos”, tot i que ha admès que “no són els pressupostos que es mereix la ciutadania”. Sobre les condicions que posaran a CiU per a la seva aprovació, Junqueras ha afirmat que aprovaran els pressupostos o no “depenent de si hi ha un gir social”.

Full de ruta

Junqueras ha explicat que en la taula de partits polítics, on també hi tenen presència les entitats de la societat civil, s'està negociant el full de ruta per "culminar" el procés d'independència. El republicà ha dit que es tracta d'uns punts que "encara s'han d'acabar de pactar" però que marcaran els següents passos a seguir: eleccions, construcció d'una majoria parlamentària "sòlida", procés d'elaboració d'una Constitució i un mecanisme de ratificació que serviria per "referendar el conjunt del procés".

Corrupció

En relació als casos de males pràctiques que ocupen l'agenda política, Junqueras ha estat clar: "La transparència i la lluita contra la corrupció és central". El líder d'ERC ha assegurat que es tracta d'una demanda i "exigència" social. "Tenim una revolució democràtica i transparent pendent", ha afegit.

Preguntat pel cas Pujol, que envolta CiU, Junqueras ha sentenciat que "no pot ser que en aquest país hi hagi qui ha confessat un delicte i segueixi impune". En aquest sentit, ha reclamat "rapidesa" a la justícia perquè sigui "justa".

stats