Política 24/10/2015

Quin tipus de candidatura vol ERC per a les eleccions espanyoles del 20-D?

Els republicans i Convergència anunciaran junts si van per separat o repeteixen una llista conjunta

Joan Rusiñol
2 min
Oriol Junqueras i Carme Forcadell saluden Jordi Carbonell. ACN

BarcelonaLa que ve serà un setmana clau per saber si Convergència i Esquerra van junts o separats a les eleccions espanyoles del 20 de desembre. Ara mateix totes les propostes estan sobre la taula. La possibilitat que hi hagi dues candidatures sobiranistes al Congrés (la CUP no es presenta) és una d'aquestes opcions, com ja va explicar l'ARA. Aquest dissabte, el consell nacional d'ERC ha debatut pros i contres de cadascuna de les possibilitats sense votar-ne cap. Les negociacions continuaran a partir de dimarts –un cop constituït el Parlament– i, sigui quin sigui el resultat, els dos partits ho anunciaran plegats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De moment, però, Esquerra té clar quin tipus de candidatura vol. D'entrada, i això és compartit amb CDC, la formació d'Oriol Junqueras no vol que el 20-D sigui vist com un segon plebiscit. El referèndum, diuen, ja es va fer el 27-S i l'independentisme el va guanyar en escons i vots, com ha assegurat aquest dissabte el president de la formació. Això fa que s'hagi descartat la possibilitat de repetir la denominació Junts pel Sí en els nous comicis. També ha quedat fora del debat ja l'opció de no presentar-se a les espanyoles. Els republicans volen anar a Madrid a defensar el mandat que, a parer seu, va sortir de les urnes: la independència de Catalunya i el camí cap a la nova República.

En segon lloc, i aprenent de la campanya del 27-S, ERC vol una candidatura de perfil marcadament metropolità, capaç d'atraure el gruix dels votants d'esquerres de l'àrea metropolitana, que competeixi amb la llista de confluència de Podem i ICV-EUiA –que ara té també el suport de Barcelona en Comú– i busqui els electors que al Parlament van apostar per la CUP.

Tardà, cara visible dels independentistes

Si a CDC tot apunta que el candidat serà el conseller de la Presidència, Francesc Homs, al consell nacional d'ERC s'ha avalat que el diputat al Congrés Joan Tardà, un dels actius més valorats per les bases i dirigent situat clarament a l'esquerra, sigui el seu primer candidat (no necessàriament el cap de llista). Això permet visualitzar en els republicans un altre dels eixos que volen posar en valor al 20-D: un perfil netament social, que permeti concentrar tant com puguin el vot progressista.

De fet, a la fórmula que les dues formacions acabin triant hi pesarà el càlcul a l'hora de maximitzar els suports per assegurar que el sobiranisme torna a guanyar els comicis. Fonts republicanes –que reconeixen la bona sintonia negociadora amb els convergents– emfatitzen que, més enllà de les formes, el mandat que s'ha de portar a la capital espanyola és compartit per Oriol Junqueras i Artur Mas.

L'últim element que configurarà la candidatura per al 20-D serà la voluntat del partit que sigui transversal, renovada i amb un perfil cívic. De nou, com ja va passar el 27-S –i a les europees amb el fitxatge de Josep Maria Terricabras–, volen que els independents hi tinguin un pes determinant. Tot, com ha explicat Junqueras, per ampliar la majoria social favorable a la independència. L'ARA ja va avançar que ERC sospesava una llista d'experts.

La setmana que ve serà decisiva.

stats