Política 19/12/2015

La Junta Electoral es desdiu del criteri del 27-S i allarga el termini de votació per correu per al 20-D

A les eleccions catalanes només va ampliar la possibilitat de votar als militars

Ara / Acn
2 min
Més de 150.000 catalans residents a l'estranger es van quedar sense poder votar el 2012 / ARA

MadridEls espanyols residents a l'estranger podran votar als consolats i oficines consulars on s'hagin habilitat urnes fins aquest diumenge a les vuit del vespre. Així ho ha acordat la Junta Electoral Central (JEC) que, excepcionalment, ha decidit ampliar el termini per votar per correu a l'estranger. D'aquesta manera, es desdiu del criteri que va aplicar el 27-S, que va allargar el termini de votació exclusivament per als militars a l'estranger, però no per a la resta d'electors, malgrat la desfeta de correus i l'arribada amb retard de la documentació per votar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els consolats obren aquest dissabte i diumenge per rebre els vots que s'han remès per correu, així com els que es facin de manera presencial. La JEC accepta així la petició del PSOE que va demanar allargar el termini del vot a l'estranger després de constatar "problemes significatius en la recepció del vot". D'altra banda, el govern espanyol ja té tot el dispositiu a punt per fer el seguiment de la jornada electoral.

El temps de l'escrutini

El govern espanyol preveu tenir dades de l'escrutini d'aquest 20-D a partir de dos quarts d'onze de la nit, quan està prevista la compareixença davant dels mitjans de comunicació de la vicepresidenta del govern, Soraya Saéz de Santamaría, i del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. Ho faran al centre de difusió de dades habilitat a Ifema (Madrid) on s'han acreditat 455 periodistes de 83 mitjans diferents per fer el seguiment de la jornada electoral del 20-D. Destaca la presència de més mitjans internacionals, 44, que d'estatals, 39.

Abans de donar a conèixer els resultats, també hi haurà tres compareixences de la secretària d'Estat de Comunicació, Carmen Martínez Castro, i del sotssecretari d'Interior, Luis Aguilera, per informar de la constitució dels prop de 23.000 col·legis electorals i de la participació. La primera serà a dos quarts d'onze del matí, mitja hora després que s'hagin obert els col·legis electorals de les illes Canàries; la segona, a dos quarts de tres del migdia, amb dades de participació fins a les dues del migdia; i la tercera a dos quarts de set de la tarda, amb dades de participació fins a les sis de la tarda.

stats