Política 24/06/2014

Jaime Alfonsín relleva com a cap de la Casa del Rei Rafael Spottorno, que serà conseller privat de Felip VI

Alfonsín ha estat la mà dreta del nou rei durant els últims 20 anys i és un home de la seva "màxima confiança"

Europa Press
4 min

MadridEl Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest dimarts tres reials decrets pels quals es fa efectiu el relleu de Rafael Spottorno com a cap de la Casa del Rei, ja que el càrrec serà ocupat per Jaime Alfonsín, mà dreta de Felip VI durant els últims 20 anys. Spottorno, cap de la Casa del Rei des del 2011, serà a partir d'ara conseller privat del Rei. Felip VI pretén així "no prescindir de la seva col·laboració i experiència" i deixar clar el seu "agraïment i afecte" pels seus "destacats serveis" a la família reial, i per la seva "lleialtat, encert i dedicació", segons el text del reial decret.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'antecessor de Spottorno al capdavant de la Casa del Rei, Alberto Aza, també va ser nomenat conseller privat per Joan Carles I quan el va rellevar Spottorno el 2011. L'anterior cap d'Estat també va atorgar, tant a Aza com al qui va ser secretari general de la Casa en aquests anys, Ricardo Díez-Hochtleiner, la Gran Creu de la Reial i Distingida Orde Espanyola de Carlos III.

Alfonsín ha estat la mà dreta del príncep d'Astúries, avui monarca, durant els últims 20 anys, per la qual cosa és un home de la seva absoluta confiança. Nascut a Lugo el 1956, es va incorporar el 1995 a una secretaria de nova creació dins de la Casa del Rei que s'encarregaria d'organitzar les activitats del Príncep d'Astúries, a partir del moment en què l'Hereu de la Corona va tornar a Madrid després d'haver completat la seva formació amb un màster en Relacions Internacionals per la Universitat de Georgetown (EUA).

Just abans d'incorporar-se a l'equip de la Casa del Rei, Alfonsín treballava en el prestigiós despatx d'advocats Uría i Menéndez, i abans, havia estat secretari general i director de l'assessoria jurídica del banc Barclays. D'haver-se mantingut en l'empresa privada, Alfonsín tindria un sou molt més alt que el que rep com a alt càrrec de la Casa del Rei, assenyalen en el seu entorn.

Els periodistes que han tractat amb Alfonsín han pogut comprovar que es tracta d'un home extremadament prudent i discret, mentre que persones que han treballat amb ell el defineixen a més com un home eficaç, tranquil i reflexiu.

Una vegada publicat el seu nomenament al BOE, Alfonsín completarà la resta de l'equip de la Casa del Rei. Entre d'altres canvis, substituirà el director de Comunicació, que és actualment el periodista Javier Ayuso.

Ayuso serà rellevat previsiblement pel periodista Jordi Gutiérrez, que va treballar durant 16 anys (1993-2009) com a número dos en el departament de premsa de la Casa Reial, on s'ocupava sobretot de les activitats dels Prínceps d'Astúries. Actualment, és director de comunicació a la Confederació Empresarial de Madrid (CEIM).

Alfonsín haurà de decidir també si cessa el secretari de les Infantes Elena i Cristina, que han deixat de ser membres de la Família Reial. García Revenga també està imputat al 'cas Nóos' juntament amb Urdangarin i la seva dona.

Està per veure si l'estructura de la Casa del Rei s'aprima o no com a conseqüència de la nova composició de la Família Reial. A causa de la joventut de la Princesa d'Astúries, no sembla que tingui gaire sentit el manteniment d'una Secretaria per a ella.

Alfonsín és llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Madrid, i es va graduar després d'haver obtingut el premi extraordinari de la seva promoció.

El 1980 va ingressar al cos d'Advocats de l'Estat. Com a tal va prestar serveis a les Delegacions d'Hisenda de Terol i Conca; al ministeri de la Presidència; al Tribunal Suprem i a l'Assessoria Jurídica de la Comissió Europea. També ha desenvolupat el càrrec de director general de Cooperació amb els Règims Autonòmics del Ministeri d'Administració Territorial.

Des del 1984 fins al 1992 va ser secretari general i cap de l'Assessoria Jurídica de Barclays Bank, i des del 1992 al 1995 va exercir l'advocacia en el Despatx d'Advocats Uría i Menéndez. Alhora, ha estat professor de Dret de la Unió Europea a ICADE i professor de Dret Fiscal a la Universitat Autònoma de Madrid.

Casat i amb dues filles, substituirà Rafael Spottorno, que ha dirigit la Casa del Rei des de setembre de 2011, a penes dos mesos abans que adquirís notorietat pública la investigació judicial entorn dels negocis d'Iñaki Urdangarin amb el registre judicial de les seus de diverses empreses vinculades a ell i al seu soci Diego Torres. El diplomàtic és un vell conegut de la institució, on va treballar com a secretari general entre el 1993 i el 2002.

A ell li ha tocat fer front a tot el 'cas Nóos', el llarg sumari del qual ha arribat a qualificar de "martiri", per les contínues informacions que en els mitjans de comunicació s'han publicat en els últims tres anys. I ell ha estat també qui, en una reunió amb la premsa el desembre d'aquest mateix any, va anunciar que Urdangarin quedava apartat de l'agenda de la Família Reial pel seu comportament "no exemplar".

En aquella trobada Spottorno també va deixar entreveure que la Casa no comptaria tampoc amb la Infanta Cristina, tot i que en el seu cas, només va respondre amb un "ja veurem" quan els periodistes van preguntar-li si la filla menor del monarca seguiria participant de l'agenda oficial. El cert és que des d'aquest mateix moment ella també va quedar apartada de facto dels actes oficials.

A Spottorno també li ha tocat preparar la transició que ha culminat amb l'abdicació del Rei Joan Carles I i la proclamació de Felip VI que, segons fonts de la Casa, s'ha fet "amb la dignitat" que es mereix un país com Espanya.

stats