XLIII UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU
Política 23/08/2011

ICV s'oposarà a tota "iniciativa recentralitzadora" i s'obre a un "front català per l'autogovern" a Madrid

Jaume Bosch accepta unitat d'acció, però descarta un grup amb CiU i carrega contra la política de memòria històrica d'Ortega, que equipara amb "la del PP"

Roger Tugas
2 min

PradaL'anunci de reforma constitucional per limitar la despesa de les administracions no ha agradat gaire a ICV, i el seu diputat Jaume Bosch ho ha vist com "una mostra clara de la coincidència de fons entre PSOE i PP en el model d'Estat". Enlloc d'una modificació en línia federal, "Zapatero accepta les receptes de Merkel i Sarkozy", ha denunciat l'ecosocialista, que ha avançat que "ICV s'oposarà a qualsevol iniciativa recentralitzadora". En relació amb la proposta de la portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, de constituir un grup conjunt a Madrid amb CiU, PSC, ICV i els republicans, Bosch ha assegurat que els ecosocialistes seran "els primers de defensar l'autogovern a Madrid si es concreta una ofensiva centralista" i a impulsar un "front català", però no "un grup amb la dreta de CiU" amb qui estan "claríssimament enfrontats".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una de les diferències amb la federació nacionalista és sobre el paper del Memorial Democràtic. "Fa dos mesos, la vicepresidenta Ortega es va comprometre que d'aquí menys d'un mes es nomenaria un director per al Memorial", ha denunciat Bosch, que lamenta els vuits mesos sense director ni reunions dels òrgans de Govern i que es pretengui ficar tothom al mateix sac i no diferenciar en "bons i dolents" en termes històrics de la guerra civil, com ha anunciat Ortega. "Si es digués això a França o Alemanya, seria motiu de dimissió", ha apuntat. ICV impulsarà una "ofensiva política i social clara i contundent sobre el Memorial" consistent en una pregunta, una moció, una sol·licitud de compareixença i una interpel·lació. Bosch creu que "Ortega està aplicant la política del PP" en matèria de memòria històrica i no descarta demanar-ne la dimissió.

stats