Política 04/12/2013

Jaume Matas: "No hi ha cap prova que m'hagi apropiat un sol euro públic"

L'expresident balear fa ús de l'última paraula en el judici amb jurat per suborn a través de la seva dona i insisteix que té la "consciència tranquil·la"

A. Artigues / E. Borràs
2 min

PalmaL'expresident de les Illes Balears Jaume Matas ha fet ús del dret a dir l'última paraula en el judici amb jurat per una acusació de suborn a través d'un contracte a la seva dona. I ho ha aprofitat per parlar, no només d'aquest cas, sinó de tots els processos que hi ha en marxa en contra seva. "No hi ha cap prova que m'hagi apropiat d'un sol euro públic i per això confio en la justícia", ha declarat, i ha afegit que té la "consciència tranquil·la" i que continuarà "demostrant" la seva innocència. Matas ha dit aquestes paraules tot i la condemna ferma de nou mesos de presó per les subvencions il·legals a l'empresa del periodista que li escrivia els discursos, Antonio Alemany.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'expresident ha continuat defensant-se de l'acusació de suborn a través d'un contracte de 42.000 euros en un any per a l'Hotel Valparaíso a canvi del qual la seva dona –Maite Areal– no hauria fet cap feina, segons el fiscal. "Mai se m'hauria acudit que hauria d'acabar anant a un judici per haver demanat a un bon amic feina per a la meva dona, un amic que mai m'havia demanat res", ha declarat, i ha insistit que el contracte a Areal era només un favor sense cap contraprestació. Després de les seves paraules, s'ha donat el judici per acabat. Ara només queda que el jurat deliberi i arribi a una conclusió, tot i que no se sap quant de temps pot trigar a fer-ho.

L'advocat de Jaume Matas, Miquel Arbona, en el seu discurs de conclusió del procés, ha seguit la mateixa línia de defensa que l'expresident i ha insistit que el contracte era per a Areal i que Matas no se'n va beneficiar, de manera que no podia ser suborn. També ha dit que els 400.000 euros en vuit anys que hauria aconseguit l'Hotel Valparaíso a través de contractes amb l'administració no podien comptar com a contraprestació del contracte amb Areal, perquè és una part massa petita de la facturació de 127 milions del grup hoteler durant el mateix període.

Arbona també ha insistit que l'hoteler, Miquel Ramis, no tenia per què mentir quan va declarar que només havia contractat Areal per fer un favor a un amic, Matas, perquè si no fos així ara ja no tindria cap raó per mentir al tribunal. I no la tindria perquè, ha dit, Matas ja no té cap poder, pel carrer "l'insulten" i "és tractat com un gran delinqüent".

La transcripció de la declaració que ha fet Jaume Matas:

"Des de fa cinc anys i mig estic immers en un procés d'investigació i fins ara he pogut demostrar que el 95% d'acusacions greus no es corresponien a la realitat. Sincerament, mai se m'hauria acudit que hauria d'acabar anant a un judici per haver demanat a un bon amic feina per a la meva dona, un amic que mai m'havia demanat res. Ho hauria pogut creure si hagués anat a un altre [a demanar feina per a la seva dona] amb concursos o amb contractes amb l'administració. Jo no creia que cometés un error perquè si no no ho hauria fet. Tinc la consciència tranquil·la i continuaré demostrant la meva innocència. No hi ha cap prova que m'hagi apropiat d'un sol euro públic i per això confio en la justícia".

stats