Política 22/06/2015

Javier de la Rosa es nega a declarar a la comissió del frau però renya els diputats per preguntar sobre "dades falses"

Els grups parlamentaris el titllen de "defraudador" i carreguen contra ell per guardar silenci, un fet que atribueixen a un "pacte" entre diferents sectors polítics i econòmics

Laia Vicens
4 min
Javier de la Rosa i el president de la comissió del frau fiscal, David Fernàndez / FRANCESC MELCION

BarcelonaL'empresari català Javier de la Rosa, esquitxat en múltiples casos de corrupció, s'ha acollit al dret a no declarar aquest dilluns a la comissió del frau fiscal i la corrupció. "M'acullo al meu dret constitucional de no respondre cap pregunta", ha afirmat, tot remarcant el seu "respecte institucional" pel Parlament. De la Rosa ha afirmat que s'ha intentat explicar en diverses ocasions "sense èxit" en seu judicial. Tot i les preguntes dels diputats, de la Rosa s'ha mostrat impertèrrit i no ha respost cap de les preguntes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i això, en un moment de la roda de preguntes, De la Rosa ha renyat els diputats de la comissió per no portar "informacions certes". "Si prenen dades, que siguin exactes", ha etzibat als diputats. L'empresari s'ha queixat que la majoria de preguntes dels diputats eren en base a retalls de premsa i que no s'havien preparat bé l'interrogatori, així com que les xifres i informacions dels representants dels partits "no coincideixen amb la realitat". "Una comissió d'aquest calibre ha de tenir les dades exactes de les coses que diuen", ha assegurat, tot afegint que "no es pot empènyer a respondre amb dades falses" De la Rosa ha negat qualsevol "responsabilitat civil" per la sentència del cas 'Grand Tibidabo' i ha negat haver-se "apropiat de res".

Al final de la roda de preguntes (la majoria sobre el finançament irregular de CDC, el PP o la família reial, així com la relació amb els Pujol o el 'Pequeño Nicolás'), De la Rosa dit que tenia interès en contestat però que no ho ha fet per motius jurídics. "Lamento molt que s'hagin molestat", ha dit als diputats.

De la Rosa, que va ser definit com a "empresari model" per l'aleshores president de la Generalitat, Jordi Pujol, ha estat objecte de diversos processos judicials, pels quals ha entrat a la presó fins a tres vegades: del 1994 al 1995, entre 1998 i 2000 i entre 2002 i 2004, pels casos "Grand Tibidabo", la venta de la paperera ICSA i l'operació "Wardbase", pels delictes d'estafa, apropiació indeguda i falsedat documental.

Més recentment, va sortir a la llum una conversa entre l'empresari i Francisco Nicolás Gómez Iglesias, conegut com el "Pequeño Nicolás", en què assegurava que s'encarregava del finançament de CDC durant els anys 80 i que va facilitar al partit uns 4.500 milions de pessetes. En aquesta conversa, De la Rosa afirmava que "portava per la nit els diners en efectiu al despatx de Jordi Pujol", mentre que a Miquel Roca, número dos del partit i ara advocat de la infanta, li portava a Suïssa.

ERC, a de la Rosa: "Vostè és la viva imatge del frau"

La diputada d'ERC Marta Vilalta ha obert foc contra De la Rosa, a qui ha retret que no declari. "Si vostè sap tantes coses, per què no diu res? Per què no parla ara?", ha dit a De la Rosa, que ha mantingut un silenci absolut. Vilalta ha acusat l'empresari de ser "la viva imatge del frau i l'estafa, el manual personificat de l'estafa" i ha avisat que el fet que no parli "genera indignació a la societat".

PSC: "De ser un empresari model a un que ha passat per la Model"

El diputat del PSC Jordi Terrades també ha topat contra el silenci de De la Rosa, a qui ha avisat que "ha perdut una oportunitat" per explicar-se . "Vostè ha passat de ser un empresari model a un que ha passat per la Model", ha etzibat, en relació al temps que l'empresari va passar a la presó.

El PP sospita d'un "pacte amb els que el pressionaven"

El diputat del PP Santi Rodríguez ha furgat en les converses amb el Pequeño Nicolás i ha vaticinat que el seu silenci potser es deu a un "acord amb els que el pressionaven", en relació a CiU.

ICV insisteix en el finançament a CDC

El diputat d'ICV-EUiA Marc Vidal ha preguntat a De la Rosa si ha finançat CDC o si ha pagat comissions a canvi. En concret, Vidal ha preguntat si "va donar 400 milions de pessetes a CiU". "Li contestaria amb molt de gust, però no respondré cap pregunta perquè no hi hagi malentesos", li ha respost. Vidal també ha augurat que hi ha un "acord" entre certs sectors empresarials i polítics per no revelar més informacions i així no ser perseguits judicialment.

Ciutadans retreu la falta de respecte per la comissió

El representant de Ciutadans Carlos Carrizosa ha assegurat que "no és veritat" que De la Rosa "respecti" la comissió, tal i com ell havia afirmat una estona abans. Les preguntes de Carrizosa han estat les úniques que han fet saltar l'empresari, que ha dit que s'ha sentit "insultat" perquè els diputats li han dit que no respecta el Parlament.

CUP: "Ens ha donat un màster de la relació complexa entre política i empresariat"

La diputada de la CUP Isabel Vallet ha assegurat que la trajectòria de De la Rosa és tot un “master de la relació complexa entre política i empresariat” i l'ha acusat de “riure's a la cara dels diputats”.

Després de l'anunci que la diputada de CiU que fins ara portava aquesta comissió, Meritxell Borràs, es farà càrrec de la conselleria de Governació, el diputat David Bonvehí serà el representant del partit a la comissió del frau fiscal en les dues sessions que queden.

stats