Política 13/04/2016

Jèssica Albiach reclama primàries a Podem Catalunya abans de l'estiu i d'unes generals

"Venim detectant que hi ha una forta polarització a l'organització", admet en una entrevista a Europa Pres

Europa Press
2 min
Jéssica Albiach optarà al lideratge de Podem a Catalunya.

BarcelonaLa candidata a liderar Podem Jèssica Albiach ha reclamat que les primàries a la secretaria general del partit a Catalunya se celebrin "abans de l'estiu i d'unes eventuals eleccions generals". En una entrevista d'Europa Press, ha dit que el nou secretari d'organització de Podem, Pablo Echenique, com a encarregat de posar data a la votació interna, ha instat les candidatures a una reunió "aviat" per decidir-ho.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Estic esperançada que se celebrin com més aviat millor. És un element comú de totes les candidatures, perquè ens permetrà començar lideratges clars per cohesionar", ha dit, tot i que insisteix que la data sortirà d'aquesta reunió, que el mateix Echenique li va anunciar el dissabte quan va visitar Barcelona.

Més cohesió interna

Albiach defensa precisament que la candidatura a la qual pertany, Fem Podem, va néixer prioritzant la cohesió: "Venim de mesos durs. Venim detectant que hi ha una forta polarització a l'organització".

Podem té vacant la secretaria general des de l'octubre, quan va dimitir Gemma Ubasart, i han de convocar comicis interns per elegir nou líder, per la qual cosa ja s'han postulat diversos projectes; alguns d'ells crítics amb la direcció estatal per no fixar una data per celebrar-los.

Una escola de formació política

El projecte d'Albiach planteja democratitzar els òrgans del partit: crear una vicesecretaria general, fer que certes decisions del consell ciutadà es prenguin per majoria qualificada, fer més consultes a inscrits a Podem i donar autonomia a la Comissió de Garanties.

Albiach assegura que el seu projecte vol feminitzar la política, no només amb més dones, sinó amb polítiques de conciliació, de diàleg i estenent ponts: "Això serà el que porti a cosir la tensió interna dels últims mesos".

També pretén crear una secretaria de feminismes i "una escola de formació permanent de quadres polítics": com que Podem es nodreix de gent que ha decidit implicar-se en política, aprendran com funcionen les institucions i els instruments amb els quals poden impulsar iniciatives.

Sobre la situació generada dins del partit a falta d'una convocatòria de primàries, ha lamentat que es faci política "a base de titular i de 'tuit'" per la qual cosa demana responsabilitat. "Estic disposada a reunir-me amb qui sigui per parlar del que sigui", ha dit Albiach, i ha recordat que Fem Podem presentarà llistes incompletes perquè, si guanya, també ocupin càrrecs membres de les candidatures més votades.

Albiach constata la seva bona relació amb els impulsors de les altres dues candidatures –Albano Dante Fachín i Raimundo Viejo– i afegeix que les tensions del partit vénen d'"una sèrie de dinàmiques" que Podem arrossega des que es va crear la formació.

La "neutralitat" d'Iglesias

Albiach està "immensament agraïda" perquè aquest dissabte passat, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, i Pablo Echenique es van reafirmar a la seva neutralitat amb vista a les primàries de la formació a Catalunya. "Podem Catalunya ha de ser un agent sobirà i els inscrits han de poder decidir, i que els candidats que es presentin ho facin en igualtat de condicions", ha defensat.

Preguntada per les diferències mostrades a la direcció estatal del partit entre Iglesias i el secretari polític, Íñigo Errejón, ha afirmat que "seria dolent extrapolar dinàmiques estatals a Catalunya" i ha afegit que la relació entre tots dos és bona.

stats