Política 14/07/2012

Joan Carles Gallego alerta que els ajustos "poden derivar en una explosió social"

El secretari general de CCOO a Catalunya creu que les mesures dificultaran la reactivació de l'economia

Efe
2 min
Els líders de CCOO i UGT, Josep Maria Álvarez i Joan Carles Gallego, a la capçalera de la manifestació contra la reforma laboral de Barcelona.

BarcelonaEl secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, ha advertit aquest dissabte que l'actual ofensiva de polítiques d'austeritat i retallades que està duent a terme el govern espanyol pot derivar en una "explosió social" o instal·lar a la població en un "passotisme i una apatia social" que dificultarà la reactivació de l'economia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista concedida a l'Agència Efe, Gallego ha dibuixat un escenari d'alt risc de fractura social com a conseqüència de les polítiques que duen a terme els Governs del PP, en el conjunt d'Espanya, i de CiU, a Catalunya. "A la tornada de l'estiu ens podem trobar amb més de 450.000 persones a Catalunya que hauran esgotat ja la prestació de desocupació i que es quedaran bé amb el subsidi o bé sense cap tipus d'ingressos. Eren 260.000, però el temps va passant i les prestacions es consumeixen. En paral·lel, pugen els productes bàsics com els aliments, l'aigua i la llum", alerta Gallego.

Segons el seu parer, els governs espanyol i autonòmic tenen a les seves mans respondre a aquesta situació i abandonar, per exemple, una política fiscal que, amb mesures com l'increment de l'IVA, "perjudica a les classes socials més desafavorides". Gallego està convençut de que "podria passar qualsevol cosa" si els governs no atenen "amb sensibilitat" el creixent empobriment de capes cada vegada més àmplies de la societat i no garanteixen "un mínim de subsistència". "Pot donar-se una explosió social o, a l'altre extrem, un nivell d'apatia social i de passotisme que dificultaria la reactivació de l'economia", adverteix.

Davant l'actual "ofensiva" contra els drets i serveis socials, el secretari general de CCOO a Catalunya defensa la urgència d'articular una majoria social àmplia que pugui desembocar amb el temps en una majoria política "capaç de prendre mesures diferents", com crear un impost per a les grans fortunes i sobre les grans multinacionals. "A Catalunya la paradoxa és terrible. Mentre el Govern segueix instal·lat a mantenir el regal de l'impost de successions al 10% de la població, als més rics, és incapaç d'aprovar l'impost de grans fortunes que va prometre. Això significa que les promeses també són classistes en aquest país. Ho són en funció dels interessos que vols servir", afirma.

Gallego sosté que "CiU i PP tenen el mateix substrat ideològic" i que "amb l'excusa de la crisi, estan desmuntant el sistema de drets socials i laborals".

"La crisi econòmica s'ha convertit en una crisi social i també en una crisi polític-institucional. Es qüestionen drets fonamentals per la via dels fets i dels canvis legislatius, i els espais de concertació i diàleg social no acaben de funcionar", ha lamentat. "Per això estem també construint alternatives per generar una consciència social majoritària de que les coses es poden fer d'una altra manera. Al setembre, per exemple, començarem a Catalunya a recollir les firmes necessàries per dur a terme un procés de consulta al voltant a les polítiques de retallades", explica Gallego.

Després que la proposta de convocar una consulta popular hagi aconseguit la llum verda del Parlament, els promotors de la iniciativa pretenen recollir a la tardor 225.000 firmes -el 3% del cens- per instar a la celebració de la consulta. Aquesta consulta té com a objectiu que la ciutadania "pugui decidir quina Catalunya vol i no que ens la imposin"

stats