Política 18/10/2018

Alberto Garzón creu que el govern espanyol pot instar l'Advocacia de l'Estat a fer gestos de cara als presos

Joan Mena també n'és partidari i defensa que els pressupostos "aplanaran el camí per parlar de tot"

Ara
3 min
Alberto Garzon. / EFE

BarcelonaAmb els pressupostos sobre la taula, PSOE i Podem busquen el suport dels partits independentistes catalans. Ni PDECat ni ERC, però, de moment s'han mostrat partidaris d'aprovar els comptes si el govern espanyol no fa gestos amb els presos o de cara a un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. El govern espanyol insisteix que no pot influir en el procés judicial que afecta els líders independentistes i ha rebutjat donar instruccions a la fiscalia perquè rebaixi o retiri les acusacions de rebel·lió. De fet, Podem tampoc considera que aquesta sigui una via vàlida, tal com va dir ahir el seu líder, Pablo Iglesias.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dijous, però, el coordinador federal d'Izquierda Unida, Alberto Garzón, s'ha mostrat a favor que el govern espanyol insti l'Advocacia de l'Estat a rebaixar les acusacions als líders independentistes per tal de "destensar" la situació a Catalunya. Ara bé, Garzón deslliga aquest fet de les negociacions dels pressupostos. "Seria positiu, però no per als pressupostos, sinó en qualsevol circumstància", ha dit en una entrevista a RNE recollida per Europa Press. "La violència no es veu enlloc", ha reblat.

"Que pogués instar l'advocacia de l'Estat, que pogués parlar i prendre alguna decisió, seria un gest positiu", ha subratllat el coordinador. "De manera col·lateral ajudaria els pressupostos, però no comparteixo que ho vinculi als pressupostos", ha reiterat. De fet, ha assegurat que és compatible reclamar la resolució del conflicte amb donar suport a les mesures positives per a Catalunya recollides als comptes.

Mena diu que els pressupostos "aplanaran el camí per parlar de tot"

La mateixa tesi que Garzón també l'ha defensat el diputat d'En Comú Podem al Congrés dels Diputats Joan Mena. "El govern espanyol té eines com l'Advocacia de l'Estat per fer gestos amb Catalunya", ha dit Mena en una entrevista a TV3. "El govern espanyol té marge per fer-ho, però sense caure en el parany de la fiscalia", ha insistit el diputat, que considera que el PSOE no ha de "caure en el parany del PP i instrumentalitzar la justícia de forma demòfoba".

Mena ha afirmat que els pressupostos pactats amb el president espanyol, Pedro Sánchez, "aplanaran el camí per poder acabar parlant de tot" amb els independentistes. "Més d'hora que tard, Sánchez haurà d'acceptar gestos de distensió política", ha dit Mena, que ha reiterat que el conflicte català només se solucionarà per la via política. "Tant el govern de l'Estat com la Generalitat han de fer gestos per acabar amb la situació d'anormalitat política", ha sentenciat.

Precisament, demà el líder de Podem, Pablo Iglesias, visitarà el president d'ERC, Oriol Junqueras, a la presó de Lledoners per abordar la situació política que viu Catalunya, però també la negociació dels pressupostos estatals. Hi anirà acompanyat de la diputada dels comuns al Congrés de Diputats Lucía Martín i del tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona Jaume Asens. Mena ha emmarcat la trobada "dins la normalitat de trobades que han de tenir els líders polítics". "El que és anormal és que això s'hagi de fer a la presó", ha lamentat el diputat.

Iceta creu que és "demagògia" condicionar els pressupostos als presos

Per la seva banda, el líder del PSC, Miquel Iceta, considera que és "demagògia" condicionar la negociació dels pressupostos a l'alliberament dels presos, perquè reitera que el govern espanyol no hi pot intervenir. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Iceta ha assegurat que si tinguessin en compte els números, "els independentistes els votarien, però hi ha una situació política de fons" més enllà que siguin uns "bons comptes", ha dit.

stats