ELECCIONS ESPANYOLES

Baldoví pot ser el 20-N en el primer diputat valencianista d'esquerres

El Bloc Nacionalsta tria l'exalcalde de Sueca per encapçalar la llista de la coalició Compromís al Congrés

L'exalcalde de Sueca i històric militant de la Unitat del Poble Valencià i ara del Bloc Nacionalista Valencià, Joan Baldoví, liderarà la llista de la coalició Compromís al Congrés dels diputats per València. Així ho ha decidit el Consell Nacional del Bloc este matí en una elecció on el 60% dels compromissaris han donat el seu suport a l'home del partit. Baldoví, ja que, s'ha imposat així a l'expresident d'Escola Valenciana, l'independent Diego Gómez –proposat per la direcció–, que ha aconseguit el 36,5% de vots.

 

El cap de llista de Compromís pel País Valencià té l'oportunitat de convertir-se en el primer diputat nacionalista valencià d'esquerres al Congrés. En la primera legislatura després del franquisme, entre 1977 i 1979, el també suecà Francesc de Paula Burguera, amic personal de Joan Fuster i un dels referents intel·lectuals del valencianisme, va ser diputat escollit a les llistes de la UCD després que la seva formació, el Partit Demòcrata i Liberal del País Valencià, acordés coalitzar-se. Els desacords amb la línia centralista del partit d'Adolfo Suárez el van dur a escindir-se i acabar al grup mixt. Després fundaria el Partit Nacionalista del País Valencià, que acabaria confluïnt en la UPV, el partit en que comença a militar Baldoví.

 

Per tal que dur el valencianisme d'esquerres al Congrés siga una realitat sols caldrà que la coalició d'esquerres retingui una part important del suport aconseguit als comicis autonòmics del darrer mes de maig. Si els resultats del 20-N portaren a Baldoví a Madrid, l'exalcalde ha promès a aquells que han dipositat la confiança en la seva candidatura que treballarà “en clau valenciana” i així per fi al Congrés espanyol “ sabran que hi ha un diputat valencià i valencianista, que defensa la seva terra i no com els unes altres diputats valencians que, quan arriben a Madrid, es queden sords i muts i no defensen els interessos de la nostra terra i de la seva gent”.

 

Al seu discurs d'agraïment el candidat ha volgut dedicar unes paraules al seu oponent del que ha dit que “gent com Diego Gómez és la que fa falta per a un projecte com el de Compromís”. És per això que el propi Baldoví li ha ofert un lloc a la seva candidatura per tal de poder “sumar esforços” i aconseguir que “el valencianisme, el progressisme i l'ecologisme obtinguen representació a Madrid”. L'Executiva del Bloc ha ratificat l'oferta del seu candidat i ha assegurat que, si accepta, Gómez ocuparà el tercer lloc de la seva llista per València.

 

D'altra banda, el Consell Nacional del Bloc també ha ratificat, amb una mica més del 74 per cent dels vots a favor, el text del pacte electoral per concórrer a les eleccions generals del 20 de novembre conjuntament amb Iniciativa del Poble Valencià, Els Verds-Esquerra Ecologista del País Valencià i Equo.