DACIÓ EN PAGAMENT
Política 25/01/2012

ICV denuncia que els bancs han condonat 100.000 milions a immobiliàries amb la dació en pagament

Els ecosocialistes han presentat dues proposicions de llei al Congrés per regular la dació i per obligar les entitats intervingudes pel FROB a oferir venda o lloguer social

Acn
2 min

BarcelonaICV-EUiA ha presentat dues proposicions de llei al Congrés dels Diputats per regular la dació en pagament i el sobreendeutament familiar, d'una banda, i per exigir a les entitats financeres intervingudes per l'Estat que assumeixin les seves obligacions de servei públic, de l'altra. En una roda de premsa conjunta al Parlament, el portaveu de la coalició a Madrid, Joan Coscubiela, i el diputat al Parlament Salvador Milà han assegurat que les entitats financeres "ja han condonat 100.000 milions d'euros a les immobiliàries" i, per tant, han reclamat que actuïn de la mateixa manera amb el deute de les famílies. "És vergonyós, des d'un punt de vista social", ha indicat Coscubiela. Això significa una taxa de morositat d'aquestes empreses amb els bancs per sobre del 15%, mentre que en les unitats familiars el deute no arriba al 4%. "Les entitats financeres tracten infinitament millor les immobiliàries que les famílies", ha exclamat Coscubiela. Per superar aquesta situació "injusta", els ecoscocialistes han presentat dues proposicions de llei al Congrés dels Diputats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la primera –proposició de llei de mesures contra el sobreendeutament personal i de protecció del dret a l'habitatge–, ICV-EUiA proposa, principalment, regular la dació en pagament i reformar el mercat hipotecari. Segons es llegeix a la proposta, "quan l'immoble constitueixi l'habitatge habitual i la persona acrediti que no disposa d'un altre habitatge, podrà lliurar el bé hipotecat a canvi de la condonació del deute, tot i que no s'hagi pactat de forma expressa a les condicions de la hipoteca". D'aquesta manera, es busca donar cobertura jurídica a les persones que perden el pis i han de continuar pagant el deute. Milà ha assegurat que la proposta d'ICV-EUiA de fer que aquesta dació en pagament sigui retroactiva és vàlida jurídicament. "És mentida que no es pugui fer", ha afirmat. Segons l'exconseller d'habitatge en el primer tripartit, la dació en pagament és una figura similar a la del concurs de creditors i, per tant, plenament vigent en l'ordenament jurídic estatal.

A més, Coscubiela i Milà han explicat que a través de la segona proposició de llei que han registrat al Congrés –de modificació del FROB–, reclamen que s'exigeixi a les entitats intervingudes majoritàriament per l'Estat que apliquin la dació en pagament. A més, aquestes entitats haurien de destinar els habitatges al lloguer o a la venda socials, amb la possibilitat que la mateixa família que ha hagut de demanar la dació en pagament hi continuï vivint a amb un contracte de lloguer o de lloguer amb opció de compra.

Les dues proposicions de llei que aquest passat dimarts van registrar els ecosocialistes al Congrés dels Diputats també seran debatudes a Catalunya. La primera, la del sobreendeutament i la dació en pagament, es troba en fase de debat en comissió, ja que va ser presentada en l'anterior període de sessions per part d'ICV-EUiA. Segons Milà, les sensacions són "molt bones" i els diferents grups parlamentaris podrien arribar a un gran acord per regular el tema. En tot cas, tal com ha explicat Joan Coscubiela, la majoria de les competències per regular el dret a l'habitatge recauen en les administracions de l'Estat i, per tant, tot i que seria "important" el consens al Parlament, hauran de ser els partits amb representació al Congrés els que se signifiquin. "És allà on tothom s'haurà de retratar. On tothom haurà de convertir les bones intencions en compromisos polítics i votació", ha recordat el líder ecosocialista a Madrid.

stats