REFORMA DE LA CONSTITUCIÓ
Política 10/09/2011

Herrera reclama a Chacón la signatura per forçar un referèndum sobre la reforma constitucional

El líder d'ICV retreu a CiU que "qui ataca Catalunya és ara qui ataca la llengua, però també ataca Catalunya qui fa que en els serveis públics hi hagi retallades a tort i a dret"

Acn
3 min
JOan Coscubiela, amb Joan Herrera, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha aprofitat la celebració del Consell Nacional de la seva formació per fer un repàs a l'actualitat política i arremetre contra CiU i PSC. Herrera ha assegurat no entendre a la ministra de Defensa i cap de llista del PSC a les generals, Carme Chacón, perquè assegura que no veu bé el procediment que s'ha seguit per reformar la Constitució espanyola però, en canvi, no actua en conseqüència. "Li demano que sigui coherent i, si realment s'ho creu això, que se sumi a la iniciativa per reclamar un referèndum", li ha dit Herrera. El líder d'ICV també ha criticat CiU per haver fet que Catalunya arribi a l'Onze de Setembre celebrant "la Diada de les retallades".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Només li demano coherència". Són les paraules de Joan Herrera dirigint-se a Carme Chacón, que divendres va dir que "el fons de la reforma de la Constitució era imprescindible", però que "les formes no m'han agradat". "Si és coherent i no li han agradat com han anat les coses té l'oportunitat de sumar-se a la iniciativa d'ICV-EUiA, que volem recollir 35 signatures de membres del Congrés dels Diputats per convocar un referèndum", li ha dit el líder ecosocialista.

Segons Herrera "a hores d'ara, ens falten tres signatures només". I és per això que ha explicat que "si Chacón és coherent, signa i fa que algun company més seu signi, els ciutadans podran votar la reforma que, d'acord amb el que diu Chacón, ha estat tan mal feta". En aquest sentit, el líder d'ICV ha criticat a la que serà cap de llista del PSC per Barcelona a les eleccions generals perquè "un no pot dir que no li agraden les coses i no sumar-se a aquesta iniciativa per convocar el referèndum". "No podem permetre que es digui una cosa en premsa i després no s'actuï amb coherència", ha sentenciat Herrera, que ha advertit que si Chacón no signa la petició de referèndum quedarà clar que les seves paraules "eren només gesticulació i no s'ho creu de veritat".

D'altra banda, Herrera no ha volgut deixar passar l'oportunitat de carregar contra el Govern. A només unes hores de celebrar l'Onze de Setembre, el secretari general d'ICV ha responsabilitzat CiU i l'executiu del president Artur Mas de fer que els catalans commemorin aquest any "la Diada de les retallades". En aquest sentit, ha retret als nacionalistes que els ajustos que estan portant a terme "afecten la cohesió social i nacional". "Els nens tindran una hora menys d'escola i un curs menys quan acabin el període escolar. Això afecta la cohesió social i també a la nacional, perquè un país fracturat socialment no és un país cohesionat nacionalment", ha volgut remarcar l'ecosocialista.

És per això que Herrera ha recordat a CiU que "qui ataca Catalunya és ara qui ataca la llengua, però també ataca Catalunya qui fa que en els serveis públics hi hagi retallades a tort i a dret en educació, salut i serveis clarament bàsics". "Tot això afecta el futur del país", ha sentenciat.

El Consell Nacional aprova el calendari preelectoral

Joan Herrera ha fet aquestes declaracions en un contacte amb la premsa mentre els ecosocialistes celebraven el seu Consell Nacional. A aquesta reunió s'ha aprovat el calendari preelectoral que culminarà el proper 25 de setembre amb la proclamació del candidat d'ICV a les eleccions generals del 20 de novembre. Així, aquest dissabte s'ha donat el tret de sortida a la recollida dels 50 avals necessaris per aquells militants que vulguin encapçalar la llista. Els possibles candidats tindran fins al dia 16, quan començarà el període de votacions en què podran participar els 5.224 afiliats i simpatitzants d'Iniciativa. L'elecció es podrà fer fins al dia 24 presencialment a les urnes de les principals seus territorials del partit o per Internet.

De moment, l'únic ecosocialista que ha manifestat la seva voluntat de concórrer a aquestes primàries per ser el cap de llista a les generals és l'exsecretari general de CCOO Joan Coscubiela, que a més compta amb el suport de la direcció d'ICV i, segons el mateix Herrera, desperta "eufòria i molta satisfacció" entre amplis sectors del partit.

stats