CANVI DE CICLE
Política 22/04/2014

Herrera reivindica que el tripartit va ser el primer en plantejar "la necessitat de trencar amb l'estatu quo"

Carod coincideix en què va caldre que acabés "l'esperit de la transició perquè arribés el Govern d'Entesa i fes un plantejament més agosarat" quant a la reivindicació nacional

Roger Tugas
2 min

BarcelonaEl coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha reivindicat que "és el govern catalanista i d'esquerres qui posa damunt la taula la necessitat de trencar amb l'estatu quo", en relació a la demanda de nou Estatut, i "és la resposta de l'Estat el que fa que estiguem on som". Ho ha afirmat aquest dimarts en la presentació de la reedició del llibre '2014', de l'exlíder d'ERC i exvicepresidenta català Josep-Lluís Carod-Rovira, on també hi ha intervingut el cap de files de la CUP al Parlament, David Fernàndez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així mateix, Herrera ha insistit que la reivindicació de la plena sobirania no ha de ser només de cara a Madrid. "La sobirania no només la batallem amb l'Estat, també ens la juguem més enllà de la decisió que prenguem com a país", ha afirmat, en referència als mercats internacionals i la troika, i per això "el dret a decidir es veu com una oportunitat de protagonitzar un canvi que ha de ser molt profund".

En tot cas, el colíder d'ICV ha destacat que Carod ha estat capaç de "separar independència d'independentisme", en primar les raons democràtiques a les històriques del sobiranisme. Per això, com que el 70%-80% dels catalans reclamen el dret a decidir, aquesta "majoria de país tan sòlida el fa imbatible". "Catalunya només pot ser nació a partir d'aquests principis republicans i democràtics", ha apuntat.

Finalment, Herrera ha replicat el lehendakari basc, Iñigo Urkullu, que aquest cap de setmana ha qüestionat el procés català i l'ha apartat del debat sobre l'autogovern basc. Segons l'ecosocialista, "el procés català és un procés propi i característic" i, a diferència d'Euskadi, Catalunya està conformada per"identitats molt complexes, no homogènies".

En el torn de preguntes, Carod ha insistit que va caldre que acabés "l'esperit de la transició perquè arribés el tripartit i fes un plantejament més agosarat" quant a la reivindicació nacional. "Qui trenca el peix al cove és el Govern d'Entesa", ha afegit Herrera. Davant d'aquesta lloança del tripartit, però, David Fernàndez se n'ha desmarcat i ha bromejat: "Ep, nosaltres no reivindiquem el tripartit, eh?".

stats