CORRUPCIÓ
Política 12/02/2013

Les 10 mesures d'ICV contra la corrupció

Joan Herrera presenta un decàleg i denuncia que "CiU, PSC i PP no poden donar cap lliçó" perquè estan "tacats per massa casos" i "tot fa massa pudor"

Roger Tugas
3 min
Joan Herrera i Joan Mena, en roda de premsa al Parlament / ACN

BarcelonaEl president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha presentat aquest dimarts el decàleg de la coalició contra la corrupció, que farà arribar als diferents partits del Parlament i sobre el qual interpel·larà en el ple d'aquesta setmana Artur Mas. El líder ecosocialista ja ha avançat que "CiU, PSC i PP no poden donar cap lliçó" perquè estan "tacats per massa casos" i "tot fa massa pudor", i ha lamentat que aquestes formacions han votat en contra de nombroses iniciatives en aquesta línia d'ICV a Catalunya i Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El decàleg de la coalició conté els següents punts:

1. Exemplaritat dels càrrecs públics: compromís de cessar els imputats per corrupció, establiment d'un sou màxim per a tot càrrec públic, prohibició de duplicar sous i remuneracions, renúncia a la immunitat parlamentària i l'aforament dels diputats, senadors i membres del Govern, i regulació dels obsequis i invitacions a càrrecs públics.

2. Instruments de democràcia participativa, deliberativa i econòmica: permetre els referèndums d'iniciativa ciutadana, de revocació de càrrecs electes i de confirmació o revocació de lleis, impedir la contractació pública d'empreses condemnades per corrupció o que operin en paradisos fiscals i prohibir el transfuguisme.

3. Limitació i màxim control en el finançament de partits: garantir un finançament públic adequat per als partits i limitar-ne el privat –impedint les donacions de persones jurídiques–, prohibir la condonació de deutes, ampliar a 10 anys les infraccions de la llei de finançament i suprimir el finançament públic d'un partit quan aquest s'hagi finançat il·legalment.

4. Plena transparència dels comptes de partits i fundacions: obligació de publicitar al web els comptes anuals de partits i fundacions i associacions vinculades amb un format comú elaborat per la Sindicatura de Comptes, i publicar també els registres i arxius d'aquest organisme i del Tribunal de Comptes.

5. Llei electoral pròpia que fomenti la participació i la transparència: creació d'una sindicatura electoral pròpia, impuls d'una llei electoral amb llistes obertes o desbloquejades, publitramesa conjunta i vinculació de la subvenció electoral a un pressupost previ de cada partit.

6. Llei de transparència i accés a la informació: convertir en pública tota la informació i documentació de l'administració amb les excepcions concretes que es determinin implicant els poders legislatiu, executiu i judicial i tots els organismes vinculats, incloent-hi els sous dels càrrecs públics, el registre de béns i patrimoni, l'ordenació territorial i tots els informes i estudis encarregats, reforçar les incompatibilitats de càrrecs i excàrrecs públics respecte al món professional a través d'un organisme independent i establiment d'un registre públic del finançament de patronals i sindicats.

7. Registre i control de 'lobbies': creació d'un registre públic de 'lobbies' o grups de pressió, incloent les reunions que celebrin al Parlament o amb diputats i membres del Govern, i establiment d'un codi de conducta i de sancions.

8. Més recursos i potestat sancionadora per als òrgans de control: dotar de més recursos humans, materials i financers els òrgans de control públic, ampliar-ne el rang de sancions i l'àmbit d'actuació i garanties de compliment d'aquestes.

9. Combat integral contra la corrupció urbanística: fixació de preus màxims del sòl, increment de la part pública de les plusvàlues generades per l'actuació urbanística i creació dels consells assessors urbanístics –per implicar la ciutadania en la planificació urbanística–, d'un registre públic de requalificacions i d'un cos específic d'inspectors independents que garanteixin la legalitat dels processos.

10. Enduriment penal contra la corrupció: ampliació dels tipus penals i enduriment de les penes contra corruptes o corruptors, inclusió al codi penal del finançament irregular dels partits, ampliació dels terminis de prescripció i fins a 30 anys el termini d'inhabilitació per ocupar càrrecs públics i dotar de més mitjans les fiscalies anticorrupció.

stats