CANVI DE CICLE
Política 24/04/2014

Herrera reclama treballar per "cercar aliats" del dret a decidir a l'Estat tot i el 'no' del Congrés

El colíder d'ICV reclama prioritzar les raons democràtiques per sobre de les econòmiques per evitar "aparèixer davant d'alguns com la nova Padània ibèrica"

Roger Tugas
2 min

BarcelonaEl coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha reclamat aquest dijous en un acte de la Fundació Nous Horitzons, vinculada als ecosocialistes, que "el que cal és cercar aliats" per exercir el dret a decidir a Europa, però també a l'Estat. "Estic convençut que en la pluralitat de l'Estat hi ha qui creu que el dret a decidir català és una oportunitat", ha afirmat, tot i que el 86% dels diputats del Congrés es van oposar al referèndum català, en contraposició al prop de 80% dels catalans que el reclamen. "El nostre 80% és ciutadà, el seu 86% no respon a la voluntat de la societat", ha assegurat, ja que "hi ha expressions polítiques que accepten que els catalans vulguem decidir".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, Herrera ha instat a mostrar que els catalans reclamen exercir "una expressió democràtica per després negociar, com farà Escòcia", tot i que ha apuntat que "és un procés que requereix resistència i unitat". "Amb ella, la majoria del 80% és imbatible", ha defensat. De fet, el colíder d'ICV ha posat èmfasi que "hi ha una demanda molt transversal, feta no només pel sobiranisme, sinó també per un catalanisme que entén que el moll de l'os de la demanda nacional catalana se centra en el dret a decidir".

Tot i això, Herrera ha cridat a posar èmfasi en les raons democràtiques de la consulta per sobre de les econòmiques perquè "hi ha el risc d'aparèixer davant d'alguns com la nova Padània ibèrica". "La històrica voluntat de canviar Espanya va topar amb l'aznarisme, la sentència del Tribunal Constitucional i la deixadesa de Zapatero, que no va refer el pacte", ha recordat.

Igualment, Herrera ha apuntat que "no hi ha succedanis, aquest procés té molt d'un procés constituent, per restablir el contracte social i de reagrupació democràtica espoliada ara per les elits i els mercats". "No ens valen substitutius", ha insistit, rebutjant terceres vies que evitin passar per les urnes o unes eleccions plebiscitàries, i ha conclòs: "Els de les dreceres o substitutius ens durien a un escenari en què no podríem desencallar la situació".

L'acte ha comptat també amb la participació de l’ANC (Carme Forcadell), Òmnium (Muriel Casals), CCOO (Josep Carles Gallego), UGT (Josep M. Álvarez), Taula del Tercer Sector (Àngels Guiteras), FAVB (Lluís Rabell), Observatori DESC (Jordi Borja) i l’alcalde del Prat del Llobregat (Lluís Tejedor).

stats