ELECCIONS 25-N
Política 01/10/2012

Herrera es compromet a evitar que la campanya electoral se centri únicament en el dret a decidir

ICV veu poques possibilitats que noves forces com la CUP s'incorporin a la seva coalició amb EUiA

Acn
2 min
El secretari general d'ICV, Joan Herrera, en la roda de premsa

BarcelonaEl secretari general d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha assegurat que la coalició ecosocialista farà sentir la veu de la gent que pateix i de la que s'ha mobilitzat contra les retallades durant la propera campanya electoral. "No permetrem que no se'n parli ", ha explicat, en referència a la intenció d'alguns de convertir els propers comicis en una competició únicament entre aquells que reclamen un referèndum d'autodeterminació i aquells que no. Herrera, compromès amb el dret a decidir, ha explicat, però, que ICV-EUiA no permetrà que s'excloguin del debat públic les veus que critiquen el desmuntatge de l'estat del benestar i la transformació d'una societat de ciutadans en una societat de clients.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'agenda electoral sembla marcada per la "transició nacional" que CiU ha posat sobre la taula. I tot i reivindicar amb força el dret a decidir dels catalans, Herrera, vol evitar que es releguin a l'ombra els problemes "socials" que milers de ciutadans pateixen com a conseqüència de "les polítiques neoliberals impulsades per Artur Mas, Mariano Rajoy o Angela Merkel". "Sé que no serà fàcil", ha explicat el líder ecosocialista, que ha assegurat que ICV-EUiA "no permetrà" que no es parli dels problemes "reals" de la gent i de les mobilitzacions contra les retallades que han caracteritzat la darrera legislatura catalana.

"Som l'única força política que en aquests dos anys no ha pactat cap política econòmica amb CiU", ha recordat Herrera. La voluntat dels ecosocialistes per al proper 25-N és construir una alternativa d'esquerres que doni la volta a unes polítiques econòmiques que, "a més d'injustes, s'ha vist que són inútils". Per això ICV-EUiA plantejarà una campanya electoral en la qual les persones i els seus problemes reals seran la base del discurs de la coalició.

Els ecosocialistes demanaran el vot per canviar polítiques i permetre que l'expressió dels ciutadans que s'han mobilitzat contra les retallades arribi al Parlament. Herrera és conscient que les mobilitzacions han servit per "canviar consciències", però ara és hora que "els vots canviïn polítiques". Les darreres enquestes publicades el cap de setmana passat demostren, segons el secretari general d'ICV, que hi ha molta gent que encara dubta quin serà el seu vot. És per això –i pel fet que cap enquesta dóna la majoria absoluta a CiU– que els ecosocialistes confien que s'estructuri una clara oposició d'esquerres que creixi amb força al Parlament.

Sense marge per incorporar més partits a la coalició

Tot i que no ha tancat la porta que alguna altra formació política pugui entrar a la coalició que manté ICV amb EUiA, Herrera s'ha mostrat poc optimista que la coalició s'ampliï abans del 12 d'octubre, la data límit per registrar les coalicions que es presentaran a les eleccions. EUiA jva anunciar divendres passat que treballava per arribar a un acord amb formacions com la CUP, una opció que Herrera no descarta de cara al futur. "Tothom que parla amb EUiA també parla amb ICV", ha assegurat.

stats