DRET DE DECIDIR
Política 14/09/2012

Herrera insta Mas a aplicar el dret a decidir també en les retallades

El líder d'ICV veu contradictori que CiU no vulgui un exèrcit en una hipotètica Catalunya independent però voti a favor de demanar crèdits per pagar el deute armamentístic

Acn
2 min
Joan Herrera i Joan Coscubiela, en roda de premsa

BarcelonaEl secretari general d'ICV, Joan Herrera, i el portaveu de la formació a Madrid, Joan Coscubiela, han convidat el president de la Generalitat a convocar una consulta ciutadana perquè els catalans es pronunciïn sobre les retallades. "Si el plantejament de Mas és sincer i no trampós, hauria d'agafar la proposta de sindicats i entitats socials i plantejar una consulta sobre la seva política de retallades", ha indicat Coscubiela. Els ecosocialistes han fet una defensa aferrissada del dret a decidir del poble català per reclamar la sobirania política i també per denunciar els atacs a l'estat del benestar. "Quan dius que no retallaràs i retalles necessites l'aval de la ciutadania", ha exigit Herrera.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els ecosocialistes seran aquest dissabte a Madrid per unir-se a la manifestació convocada pels grans sindicats estatals, que confien que sigui "massiva", en contra de les retallades del govern espanyol. Herrera ha explicat que ICV també es manifestarà en contra de les polítiques del govern de CiU i, per això, ha demanat la rectificació del govern de CiU i la convocatòria d'una consulta perquè els ciutadans es pronunciïn.

"Avui cal un gran acord pel dret a decidir a Catalunya. Perquè és la manera de desencallar la relació amb l'Estat", ha insistit Herrera. En tot cas el dret a decidir no s'ha de circumscriure segons el líder ecosocialista a la qüestió nacional. El secretari general d'ICV ha apostat per un gran acord entre els partits catalans per donar veu a la ciutadania i escoltar què pensa sobre les principals qüestions que afecten els catalans.

"Molt probablement veurem durant els propers mesos com la dreta catalana i espanyola continuen sense donar la veu a la ciutadania", ha opinat Coscubiela, que ha criticat el doble discurs de CiU. Pel portaveu ecosocialista a Madrid "cada dia es constata que entre allò que diu CiU i allò que fa al Congrés dels Diputats qualsevol similitud és pura coincidència". Aquest passat dijous, per exemple, la federació nacionalista va tornar a donar suport a un projecte del govern, el de la reforma financera. Una reforma que està feta "per tapar els forats dels bancs i dels seus inversionistes i que continua sense donar solució a les participacions preferents".

Catalunya, sense exèrcit i sense rei

D'altra banda, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha valorat l'entrevista que ha concedit aquest divendres Artur Mas a Punto Radio. A Herrera li han sobtat especialment dues qüestions. La primera, que Mas no vegi necessari un exèrcit en una hipotètica Catalunya independent. No li ha sobtat pas perquè Herrera no subscrigui aquesta afirmació, sinó perquè recentment CiU ha donat suport a finançar amb recursos públics pagaments pendents d'armament per valor de 1.700 milions d'euros.

La segona afirmació que ha descol·locat Herrera ha sigut en relació amb la hipotètica estructura d'una Catalunya independent. Segons Mas no necessàriament hauria de ser una república. "Sé que hi ha molts reis a Catalunya i, fins i tot, algun que mana més que un rei, però jo no m'imagino una Catalunya amb reis", ha sentenciat.

stats