CANVI DE CICLE
Política 02/12/2013

Herrera replica a Rubalcaba i Navarro que "l'únic federalisme possible" es basa en el dret a decidir

El coordinador nacional d'ICV assegura que el seu partit no posarà "bastons a les rodes" a la negociació sobre la pregunta de la consulta

Acn
2 min
Joan Herrera, durant la roda de premsa a la seu d'ICV / ACN

BarcelonaEl coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha marcat distàncies aquest dilluns entre el federalisme que defensa la seva formació política i el que reivindiquen PSC i PSOE. "El federalisme d'ICV se supedita al dret a decidir i el federalisme de Pere Navarro se supedita a Alfredo Pérez Rubalcaba", ha remarcat per després afegir que Navarro hauria de ser conscient que "l'únic federalisme possible avui és el que es construeix a partir del dret a decidir". D'aquesta manera, s'ha referit a la proposta de Navarro i Rubalcaba com un "federalisme impossible" i ha conclòs que "un federalisme que no defensa el dret a decidir no és federalisme".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Herrera, la voluntat del seu partit és que el PSC se sumi als partits favorables a la consulta i, si no és possible, que ho facin "molts socialistes". "Si no, això no tira", ha avisat. Davant d'un escenari en què PP i PSOE no volen la consulta, Herrera ha assegurat que ICV ho farà tot perquè hi hagi una "àmplia majoria" a favor de la consulta.

En la mateixa línia, el portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Joan Mena, ha retret al PSC que faci una crida a sumar pel federalisme quan "prèviament han practicat la resta", despenjant-se dels partits que estan a favor de la consulta. "El primer dels articles de qualsevol federalisme ha de ser el dret a decidir, si no no és federalisme, és una imposició, una manera disfressada de continuar parlant d'un centralisme que ja veiem on ens ha portat", ha argumentat.

Compromís amb la consulta

En referència a les negociacions entre els partits sobre la consulta, Herrera ha refermat el compromís d'ICV i EUiA perquè "tot acabi bé" i ha situat la consulta com l'única via per desencallar la situació actual. "El que no farem en cap cas és posar bastons a les rodes i mirar d'expulsar algú del procés", ha garantit Herrera, que també ha insistit que la pregunta ha de ser "clara i inclusiva", en la línia del que ha manifestat el president de la Generalitat, Artur Mas.

Herrera confia que amb la tornada de Mas, després del seu viatge a l'Índia, es desencalli la situació, i ha recordat que "el mandat del Parlament s'està incomplint i no és per ICV-EUiA". De fet, ha defensat que la seva formació ha "flexibilitzat" la seva posició perquè entén que així ho requereix l'acord. "Hi ha qui tenia molta pressa a aprovar aquest marc i ara ja no té aquesta pressa", ha recriminat el líder dels ecosocialistes, dirigint-se a ERC.

Sobre el llibre blanc de CiU

D'altra banda, el coordinar nacional d'ICV s'ha mostrat molt dolgut davant la intenció de CDC d'elaborar un llibre blanc sobre la independència com ha fet Escòcia. Herrera ha recriminat al Govern que vulguin fer un país mentre l'estan desmuntant. "Em fa mal que els que es venen l'habitatge públic del país em vinguin amb el llibre blanc de com volen fer el país. Hi ha una flagrant contradicció", ha retret.

stats