NOU GOVERN
Política 29/11/2012

Herrera es reunirà amb Junqueras per exposar-li que sol no farà canviar la política econòmica de Mas

ICV proposa un decàleg contra la corrupció i una cimera anticrisi i adverteix que el "dret a decidir és de tots" i no hauria de ser condicionat en la formació del Govern

Efe
3 min
Joan Josep Nuet, el secretari general d'EUiA, i Joan Herrera, el líder d'Iniciativa, ahir durant la valoració de les eleccions.

BarcelonaEl líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha proposat aquest dijous un decàleg contra la corrupció i una cimera anticrisi per frenar l'"austeritat dogmàtica" i acordar mesures alternatives, i ha advertit que el "dret a decidir és de tots" i no hauria de ser condicionat en la formació del Govern. Segons que ha indicat Joan Herrera en una roda de premsa, en les pròximes hores mantindrà una reunió amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras, amb qui ha reconegut que té "una bona relació", i li exposarà les seves propostes a fi que siguin assumides per tota l'esquerra catalana. Ha advertit a ERC, en aquest sentit, que per si sola no aconseguirà reorientar les polítiques socioeconòmiques de CiU i que precisa reunir més suports, tant de la resta de partits de l'esquerra com dels sindicats i empresaris, ja que en cas contrari només aconseguirà posar "pegats". Pel que fa a CiU, Herrera li ha reprotxat que condicioni els suports al seu futur govern a l'exercici del dret a decidir, quan aquest "és de tots", i no hauria de ser objecte de negociació de cara a la formació del Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre el decàleg contra la corrupció, el líder d'ICV ha recordat que el 2009 ja va proposar un pacte en aquesta matèria i que, malgrat que sempre que sorgeixen casos de corrupció hi ha soroll mediàtic, després les forces polítiques acaben per guardar silenci i no van fins al fons de l'assumpte. Entre les mesures que inclouen aquest decàleg per "expulsar" a la corrupció de les institucions, figuren introduir garanties de transparència en els processos d'adjudicació urbanística, endurir els delictes contra el finançament il·legal de partits polítics i publicar les declaracions patrimonials dels dirigents polítics.

Pel que fa a la cimera anticrisi, Joan Herrera ha explicat que hauria de ser molt diferent a la que va tenir lloc a principi de l'anterior legislatura, perquè va ser plantejada de forma errònia des del principi. Ha recordat, en aquest sentit, el "fort retrocés" experimentat per CiU a les eleccions, la qual cosa avala, ha dit, "la necessitat, no només d'esmenar o posar un pegat a la seva política econòmica, sinó de donar-li un gir de 180 graus" per acabar amb les retallades desmesurades, qualificades per ell mateix com "austericidi". En aquesta cimera, ha explicat, haurien de participar tant els partits polítics com els agents econòmics i socials per plantejar "una proposta conjunta respecte al que ens diuen Madrid i Brussel·les". Segons el líder d'ICV, la cimera hauria de servir per aprovar qüestions com "un pla de xoc per reactivar els sectors més vulnerables" i també un pla per evitar que es continuïn ocorrent desnonaments d'habitatges per hipoteques impagades.

Pel que fa al "dret a decidir", Herrera ha recalcat que "és de tots, i no pot ser objecte de negociació a l'hora d'entrar en el govern o donar-li suport", sinó que hauria de ser "una iniciativa unitària i no de regat curt" que quedi condicionada a l'acceptació o rebuig de les retallades pressupostaris. En aquest punt, el líder d'ICV ha lamentat que CiU "no tragués en campanya" els més de 4.000 milions d'euros de retallada pressupostària que considera que cal aprovar.

En el mateix sentit que Herrera, el número tres de la llista electoral per Barcelona i primer candidat d'EUiA, Joan Mena, ha reprotxat a Mas que "posi preu" al dret a decidir, la qual cosa, segons la seva opinió, constitueix una greu equivocació.

stats