DRET A DECIDIR
Política 20/03/2014

Herrera demana que el 8 d'abril no es parli d'independència sinó del "dret imbatible" de votar

El líder d'ICV-EUiA respecta la decisió de CiU i ERC de no dur Mas i Junqueras al Congrés

Acn
2 min

La LlagostaEl president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Joan Herrera, no vol que la sessió del 8 d'abril al Congrés es converteixi en un debat sobre la independència de Catalunya i adverteix que és el PP qui més rèdit electoral en pot treure. Segons Herrera, el debat s'ha de centrar en el dret democràtic i "imbatible" de l'exercici del dret a decidir i veu el referèndum com una oportunitat també per a Espanya "perquè necessita una expressió de regeneració democràtica".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"En un escenari de crisi profunda, social, econòmica i política, la millor resposta d'Espanya hauria de ser autoritzar el referèndum". Aquest fil argumental és el que preveu dur al Congrés dels Diputats el portaveu parlamentari de la coalició ecosocialista, Joan Herrera, que veu en el traspàs de competències una oportunitat per a la regeneració democràtica de l'estat espanyol.

Herrera reconeix que malgrat que "hi ha molta gent que es vol independitzar d'Espanya, n'hi ha molta més que es vol independitzar d'una manera de fer política". El Congrés, defensa, hauria d'entomar la petició pel traspàs de competències "com un repte i com una oportunitat". "És a partir del referèndum que es pot saber què opina la gent i no a través de l'amenaça", afegeix.

Tot i això, el líder d'Iniciativa és del tot escèptic sobre el resultat de la votació davant "l'hostilitat" del PP i "la indiferència" del PSOE. Als partits catalans que defensaran el traspàs els demana no centrar el debat sobre el model d'organització territorial i una eventual independència, sinó anar al Congrés a fer pedagogia sobre la demanda que fa Catalunya.

"A Catalunya hi ha molta gent a favor de la independència, però encara hi ha més gent a favor d'exercir el dret a decidir. Aquest dret és imbatible i l'accent s'ha de posar a l'entorn del fet d'exercir del dret a decidir", afirma. En aquest sentit, Herrera adverteix que és al PP a qui més li interessa polaritzar el debat.

El portaveu d'ICV-EUiA també ha valorat el fet que sigui ell l'únic líder dels partits polítics que defensen el traspàs de competències que hi serà present. "Cadascú té la seva estratègia i creiem que hem d'anar amb la màxima representativitat". Tot i això, respecta la decisió de CiU i ERC de no exposar Artur Mas i Oriol Junqueras i apostar per Jordi Turull o Marta Rovira.

Herrera ha fet aquesta valoració prèvia al debat del 8 d'abril durant una visita a la Llagosta, on la coalició ha engegat una campanya sobre els drets bàsics dels ciutadans, com l'energia, l'aigua o el transport. "Avui no es garanteixin drets bàsics que la Generalitat podria fer, com fa l'Ajuntament de la Llagosta", explica. En algunes coses com el dret a decidir, "anem tots a l'una, però de vegades ens sentim molt sols en altres temes", es lamenta.

stats