DEBAT D'INVESTIDURA
Política 21/12/2012

Herrera avisa CiU i ERC que no obtindran "una adhesió" al dret a decidir que pactin

El líder d'ICV proposa un front comú contra l'austeritat, que porta al "suïcidi econòmic d'aquest país i al patiment de la gent"

Roger Tugas
2 min
Joan Herrera, al debat d'investidura / PERE VIRGILI

BarcelonaEl líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha retret de nou a CiU i ERC en la seva intervenció en el debat d'investidura que hagin tancat un full de ruta cap a la consulta en el seu acord de governabilitat. "Nosaltres eixamplarem el dret a decidir, ho farem tot perquè torni a ser gran", ha avançat el dirigent ecosocialista, que ha recordat que "quan hem tancat el catalanisme, no ha avançat". Així, Herrera ha retret que l'acord firmat contempli que el dret a decidir s'articuli entorn d'"un grup de primera [amb CiU i ERC], i tota la resta als vagons del darrere" i ha defensat que "s'ha de fer des de les diferents propostes". "No demanin una adhesió, no la tindran", ha avisat, i ha alertat que "amb la crisi econòmica i social aquest escenari és molt més incert i no el podem afrontar sense cohesió social".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així mateix, Herrera ha carregat contra el manteniment de les propostes d'austeritat i els ajustos previstos per als pressupostos del 2013 de 4.000 milions i ha criticat a Mas que "avui el que ens proposa és el suïcidi econòmic d'aquest país i el patiment de la gent". Per contra, el líder d'ICV li ha reclamat que Catalunya lideri un "front polític contra l'austeritat" a Europa, que revisi i reestructuri el deute i realitzi un auditoria del deute públic, que impulsi un pla de rescat social "perquè no hi hagi ningú que passi gana o fred i es garanteixin les beques menjador" a través d'una fiscalitat més progressiva i que opti per un canvi de model productiu cap a una "economia verda i social". De la mateixa manera, Herrera ha recriminat al president que no abordés dijous el debat sobre la qualitat democràtica, atès que "la política no la poden marcar els mercats, l'ha de marcar la gent".

En la seva rèplica, Mas ha assegurat que l'austeritat actual no és una opció que hagin triat i que, de fet, li agradaria que es flexibilitzés una mica. "No ens agrada retallar, estem en unes circumstàncies que no ens les inventem nosaltres", ha dit, i ha retret a Herrera: "Vostès tenen discurs amb l'austeritat, però no tenen solució en el marc que ens movem d'Europa". De la mateixa manera, en la qüestió fiscal, ha etzibat que a ICV "aviat se li acabarà el discurs amb el tema impostos, ja que tots els governs els apugen, s'han tocat tots". "No sé on és la qüestió ideològica", s'ha preguntat. Tot i això, els ha convidat a pactar el contracte programa que ha previst amb ERC per acordar on "dedicarem els nous ingressos quan n'hi hagi, prioritzant la despesa social". Finalment, quant al dret a decidir, Mas ha assegurat que hi haurà un "acord més ampli", però ha apuntat que "no es pot estar només en el dret a decidir i, alhora, al marge de la governació del país", perquè el procés "requereix estabilitat i determinades polítiques econòmiques i socials".

stats