RETALLADES
Política 09/04/2013

ICV insta el Govern a negociar una moratòria de l'objectiu de dèficit fins que l'atur no baixi del 15%

Herrera presenta una proposició de llei en què demana també modificar la llei d'estabilitat pressupostària catalana, com preveu l'acord entre CiU i ERC

Efe
2 min

BarcelonaEl grup d'ICV-EUiA al Parlament defensarà dijous una moció en la qual s'insta el Govern a negociar amb l'Estat una "moratòria" en el compliment de l'objectiu de dèficit fins que el nivell de desocupació no se situï per sota del 15%. En aquesta moció s'insta també a presentar de forma immediata els pressupostos del 2013, a no realitzar "cap nou ajust" a fi de preservar la sanitat, l'educació i els serveis socials, i també a modificar de forma immediata la llei d'estabilitat pressupostària. Segons ha indicat aquest dimarts en una roda de premsa el secretari general d'ICV, Joan Herrera, aquesta moció serà "la prova del cotó" que demostrarà si CiU i tots els partits de l'esquerra catalana estan disposats que hi hagi canvis en les polítiques econòmiques de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Herrera considera que el Govern ja hauria d'haver aprovat la modificació de la llei d'estabilitat pressupostària, que està prevista a l'acord de legislatura CiU-ERC, perquè aquesta llei i la seva homòloga d'àmbit estatal "són com els barrots" d'una presó que deixen l'executiu català sense marge de maniobra ni llibertat per canviar les prioritats econòmiques. La intenció d'ICV-EUiA, ha explicat el seu principal líder, és que el parlament català es pronunciï en contra de les polítiques d'austeritat a ultrança "que tant estan perjudicant la recuperació econòmica", i que aquest missatge sigui transmès a la UE.

Pel que fa a la possibilitat que els Pressupostos del 2012 es continuïn prorrogant en comptes d'aprovar-ne uns de nous per al 2013, Herrera ha considerat que "això és fer un favor al ministre Cristóbal Montoro", perquè el decret de pròrroga implica que s'apliquin retallades per més de 4.000 milions d'euros. "ERC no es vol mullar amb els Pressupostos del 2013, però la pròrroga suposa acceptar aquestes retallades", ha precisat Joan Herrera abans de reclamar a CiU, Esquerra i PSC "que ningú vinculi el dret a decidir amb uns pressupostos", ja que "el país no pot deixar penjat un dret com aquest en funció de si s'aproven o no determinats comptes".

stats