DRET A DECIDIR
Política 05/10/2012

Herrera diu que és de "sentit comú" que la UE demani a Espanya que negociï amb Catalunya

El líder ecosocialista crida als socialistes "que creuen en l'equitat i en el progrés i que són catalanistes" a votar a ICV-EUiA

Acn
3 min
El secretari general d'ICV, Joan Herrera, aquest divendres a Sant Boi de Llobregat

Sant Boi de LlobregatEl secretari general d'ICV Joan Herrera creu que les paraules del president del comitè d'Afers Exteriors del Parlament Europeu avisant a Espanya que ha de negociar amb Catalunya i no fer "altres coses" com possibles intervencions militars són de "sentit comú" i reafirmen el que defensa des del primer dia la seva formació. Està convençut que el país engegarà el camí cap el dret a decidir "sense caure en el frontisme" amb l'Estat i que això és veurà després del 25-N. Segons Herrera però, el que sí que està "en joc" actualment és decidir quin model de país vol Catalunya; "si volem una Irlanda amb impostos barats pels rics, o un model com Finlàndia, amb equitat, justícia i l'aposta per l'escola pública".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Herrera ha reiterat que el procés sobiranista engegat a Catalunya ha de ser "democràtic i de diàleg" però recorda que "no hi ha país sense cohesió social". Pel líder dels ecosocialistes en l'actual context el que sí que està en joc és el model de país que vol tenir Catalunya per defensar que el model d'esquerra d'ICV és el d'un estat equitatiu amb una educació i sanitat públiques a l'abast de tothom.

Herrera ha fet aquestes declaracions des del Baix Llobregat, concretament el municipi de Sant Boi de Llobregat on ha visitat una escola pública en obres que "per culpa de les retallades de CiU" no ha pogut obrir les seves portes en l'inici d'aquest curs com estava previst. En aquest sentit, Herrera s'ha mostrat crític contra les polítiques educatives de CiU i del govern espanyol del PP. "Són una amenaça pels barris populars i l'educació pública", ha dit Herrera sobre la consellera Irene Rigau i el ministre José Ignacio Wert, tot afirmant que "no aposten per l'escola pública perquè tampoc hi creuen". L'ecosocialista s'ha mostrat a més desconfiat sobre la resposta que pugui donar CiU en contra de les aspiracions del ministeri d'Eduació de subvencionar escoles privades per desensenyar en castellà. "No caurem en el parany perquè per una banda planten cara a Wert i per l'atra, retallen en educació", ha afegit.

Herrera reclama des del Baix Llobregat el vot dels socialistes decebuts

Durant la seva visita al Baix Llobregat, Herrera ha aprofitat per fer una crida als socialistes "que creuen en l'equitat i en el progrés i que són catalanistes" a votar a ICV-EUiA. "No volem que aquests socialistes canviïn d'idees" perquè "no són ells que han canviat sinó potser el seu partit". En aquest sentit, Herrera s'ha erigit com la formació que aspira a "reimpulsar i recomposar" una esquerra catalanista a Catalunya "que no estigui subordinada ni a CiU ni al PSOE" i que sumi per "poder plantar cara i donar una alternativa clara a l'actual Govern de CiU". Herrera ha emplaçat als votants dels socialista a "expressar amb tota nitidesa" les seves idees i conveccions d'esquerra el 25-N, tot afirmant-los que "aquell PSC que alguns busquen i ja no és que poden trobar a ICV-EUiA"

Sobre si les seves paraules eren una invitació als líders del PSC de l'ala més catalanista i que s'ha mostrat distans de l'actual cúpula del partit, Herrera ha negat que ICV tingui la intenció d'anar a captar cap líder polític d'una altre formació "perquè ni és el nostre estil, ni és la nostra manera de fer" i s'ha mostrat interessat pel manifest signat recentment per una part dels dirigents del PSC "perquè expressa el que porta també al seu programa ICV-EUiA", ha afegit.

stats