CANVI DE CICLE
Política 13/09/2013

Nuet prioritza el 2014 com a data per celebrar la consulta

El líder d'EUiA explica que, quan se sàpiga la data i la pregunta, els afiliats i votants de la coalició amb ICV decidiran el sentit del vot pel qual faran campanya

Roger Tugas
2 min

BarcelonaEl coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, ha reclamat aquest divendres en una conferència al Col·legi de Periodistes que "s'ha de celebrar una consulta o referèndum al més aviat possible, una vegada s'esdevinguin les condicions tècniques, polítiques i democràtiques que veig possibles dins d'aquesta legislatura, prioritàriament l'any 2014". Tanmateix, aquesta data no és inamovible i ha matisat que, "si hi ha un acord amb una altra data, ens hi trobaran sense problemes". Tot i això, sí que ha rebutjat la possibilitat que, si no es fa una consulta, se celebrin eleccions plebiscitàries com a alternativa, ja que "seria un frau democràtic". La consulta, pel líder d'EUiA, és inqüestionable.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així mateix, Nuet ha defensat també davant de Joan Herrera i Dolors Camats (ICV), Pere Navarro i Joan Ignasi Elena (PSC) i Oriol Amorós i Joan Tardà (ERC), entre d'altres, que "ha de prevaldre la cohesió social del nostre país en l'exercici d'aquest dret democràtic". Per aconseguir-ho, ha reclamat mantenir un "bloc no centralista" fent "una gestió unitària i plural [del procés], protagonitzada pel Parlament i la societat civil", pactant una "pregunta clara" que doni "compliment a les perspectives del nou federalisme i de l'independentisme com a mínim" i que hi hagi "una perspectiva conjunta també unitària i plural per a l'acceptació democràtica del resultat".

Tanmateix, Nuet no ha concretat encara quina opció defensarà quan arribi la consulta. "En el seu moment, quan coneguem la data aproximada i la pregunta de la consulta o referèndum, EUiA fixarà la seva posició", ha dit, tot i que ha avançat també que apostarà "per un procés participatiu i transparent" on "no només els afiliats, sinó el conjunt dels votants actuals i futurs" d'ICV-EUiA, "haurien de poder manifestar la seva opinió". En tot cas, sí que ha afirmat que el seu partit defensa "un projecte federal per al conjunt dels pobles d'Espanya", tot i que "uns Estats Units d'Europa o una República Federal Espanyola podrien comptar amb la participació d'una República Catalana solidària".

Un nou espai polític i social d'esquerres

Finalment, el líder d'EUiA ha apostat per la creació d'un nou espai polític i social "clarament antineoliberal o antiretallades i a favor de tots els drets socials, de la regeneració democràtica i del dret a decidir de Catalunya, on conflueixin federalistes, sobiranistes i independentistes" i que tingui "clara vocació majoritària". Si no s'assolís aquesta difícil entesa, ha alertat Nuet, es "permetria que les polítiques de continuïtat respecte a les retallades, la corrupció i el centralisme acabessin determinant per força temps el nou escenari polític a partir del 2014".

stats