CANVI DE CICLE

Nuet prioritza el 2014 com a data per celebrar la consulta

El líder d'EUiA explica que, quan se sàpiga la data i la pregunta, els afiliats i votants de la coalició amb ICV decidiran el sentit del vot pel qual faran campanya

El coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, ha reclamat aquest divendres en una conferència al Col·legi de Periodistes que "s'ha de celebrar una consulta o referèndum al més aviat possible, una vegada s'esdevinguin les condicions tècniques, polítiques i democràtiques que veig possibles dins d'aquesta legislatura, prioritàriament l'any 2014". Tanmateix, aquesta data no és inamovible i ha matisat que, "si hi ha un acord amb una altra data, ens hi trobaran sense problemes". Tot i això, sí que ha rebutjat la possibilitat que, si no es fa una consulta, se celebrin eleccions plebiscitàries com a alternativa, ja que "seria un frau democràtic". La consulta, pel líder d'EUiA, és inqüestionable.

Així mateix, Nuet ha defensat també davant de Joan Herrera i Dolors Camats (ICV), Pere Navarro i Joan Ignasi Elena (PSC) i Oriol Amorós i Joan Tardà (ERC), entre d'altres, que "ha de prevaldre la cohesió social del nostre país en l'exercici d'aquest dret democràtic". Per aconseguir-ho, ha reclamat mantenir un "bloc no centralista" fent "una gestió unitària i plural [del procés], protagonitzada pel Parlament i la societat civil", pactant una "pregunta clara" que doni "compliment a les perspectives del nou federalisme i de l'independentisme com a mínim" i que hi hagi "una perspectiva conjunta també unitària i plural per a l'acceptació democràtica del resultat".

Tanmateix, Nuet no ha concretat encara quina opció defensarà quan arribi la consulta. "En el seu moment, quan coneguem la data aproximada i la pregunta de la consulta o referèndum, EUiA fixarà la seva posició", ha dit, tot i que ha avançat també que apostarà "per un procés participatiu i transparent" on "no només els afiliats, sinó el conjunt dels votants actuals i futurs" d'ICV-EUiA, "haurien de poder manifestar la seva opinió". En tot cas, sí que ha afirmat que el seu partit defensa "un projecte federal per al conjunt dels pobles d'Espanya", tot i que "uns Estats Units d'Europa o una República Federal Espanyola podrien comptar amb la participació d'una República Catalana solidària".

Un nou espai polític i social d'esquerres

Finalment, el líder d'EUiA ha apostat per la creació d'un nou espai polític i social "clarament antineoliberal o antiretallades i a favor de tots els drets socials, de la regeneració democràtica i del dret a decidir de Catalunya, on conflueixin federalistes, sobiranistes i independentistes" i que tingui "clara vocació majoritària". Si no s'assolís aquesta difícil entesa, ha alertat Nuet, es "permetria que les polítiques de continuïtat respecte a les retallades, la corrupció i el centralisme acabessin determinant per força temps el nou escenari polític a partir del 2014".

Més continguts de