DRET DE DECIDIR
Política 31/08/2012

ERC i SI reclamen la destitució del coronel Alamán per amenaçar Catalunya

Alfred Bosch demana explicacions al ministre de Defensa i Uriel Bertran, per la seva banda, reclama al govern espanyol que arresti el militar, que titlla de "neocolpista"

Acn
2 min
El ministre de Defensa, Pedro Morenés, durant l'esmorzar informatiu d'Europa Press / EFE

BarcelonaEl portaveu d'ERC-RCat-Catalunya Sí al Congrés, Alfred Bosch, i el secretari general de Solidaritat Catalana, Uriel Bertran, han exigit aquest divendres la destitució del coronel Francisco Alamán Castro després que Alamán amenacés amb una intervenció militar de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així mateix, Bopsch ha constatat que "en un país de tradició democràtica, si un militar amenaça la població civil se'l destitueix immediatament, però a Espanya no". En un comunicat, Bosch ha criticat la "nul·la reacció" del Ministeri de Defensa i, per això, els republicans han demanat la compareixença del ministre de Defensa, Pedro Morenés, i han registrat també una bateria de preguntes. Bosch ha recordat que l'exèrcit espanyol ha donat mostres de la seva disposició "generosa a l'hora d'alçar-se contra la població civil". ERC reclama a Morenés les explicacions oportunes i la depuració de responsabilitats davant una "amenaça tan clara com la formulada" per Alamán Castro. Al seu parer, cal ser "especialment diligents a l'hora d'aturar aquest tipus de pronunciaments" tenint en compte la història de l'exèrcit.

Per la seva banda, Uriel Bertran ha exigit aquest divendres a Morenés "l'arrest immediat" d'Alamán, d'acord amb l'article 28 de la Llei Orgànica 8/1998 de Règim Disciplinari de les Forces Armades, després que el militar "hagi amenaçat públicament Catalunya amb una intervenció militar si opta per la independència". Bertran també ha exigit el "cessament fulminant" del coronel "neocolpista" per part del consell de ministres i ha subratllat que "estem davant del mateix cas que el del general Mena Aguado que l'any 2006 va ser cessat per unes declaracions similars".

El diputat de SI ha defensat que "estem al segle XXI i a la Unió Europea on són impossibles les intervencions militars" i que el context actual és el "d'una Unió Europea disposada a negociar la independència de Catalunya tal i com va recordar dijous mateix el president de la Comissió Europea Durao Barroso".

stats