ELECCIONS ESPANYOLES
Política 09/12/2015

Tardà alerta que una victòria de C's a Catalunya afebliria el procés

El número dos d'ERC afirma que els independentistes que no creuen que calgui votar el 20-D "no hi toquen gaire a nivell polític"

Roger Tugas
3 min
Joan Tardà, a la seu de l'ACN / ACN

BarcelonaERC apuja l'aposta. Fins ara, els republicans havien alertat de la possibilitat que C's se situés com a primera força a Catalunya. Aquest dimecres, però, han anat un pas més enllà i el número dos de la candidatura, Joan Tardà, ha avisat en una roda de premsa a la seu de l'ACN que si Juan Carlos Girauta és el cap de llista més votat a Catalunya, això afebliria el procésAlbert Rivera va afirmar, de fet, que l'aturaria–. Per això, ha cridat a votar els independentistes que ja ho van fer el 20-D per aconseguir una victòria d'ERC. "Si no van a votar ara és molt probable que C's guanyi, i la nit del 20 ploraran molt, en silenci; estic convençut que no volen que guanyin, seria una distorsió del procés", ha advertit, insistint seguidament que "seria una distorsió, no categòrica, no determinant, no absoluta, en el procés que hem iniciat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per aquest motiu, Tardà ha fixat com a deures principals de la seva candidatura "convèncer que cal anar a votar", i s'ha referit a aquells que creuen que ja no cal, que el mandat ja s'ha assolit i no cal anar a fer res a Madrid, o que es quedaran a casa desencisats per la lentitud de les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP: "Que em perdonin, però no hi toquen gaire a nivell polític". Així mateix, els ha instat a preguntar "als pares quantes vegades més que nosaltres tenien més motius per tirar el barret al foc", i ha lamentat que a vegades els catalans tenen "molt poca autoestima". Si algú està cansat, ha dit, "que reposi, però a votar".

En Comú Podem se sumarà al procés després del 20-D

En tot cas, si finalment no guanya C's o ERC i ho fa En Comú Podem, "el procés no quedaria afeblit", ha opinat, ja que a la coalició "hi ha molta gent que defensa el dret a decidir". Tot i això, ha insistit de nou que, malgrat la voluntat de celebrar un referèndum, "Podem sap perfectament que no tindrà cap mena de possibilitat de sumar forces i vots per fer realitat allò que ell diu i s'ha compromès a fer". "A Ada Colau, Xavier Domènech i Joan Josep Nuet sempre els dic el mateix: no hi ha res a fer, ja ens veurem després del 20-D quan hàgiu baixat del cavall", ha apuntat, i ha presagiat que si això es confirma després de les eleccions i a Madrid es conforma un nou govern contrari al dret a decidir, els dirigents i votants d'En Comú Podem se sumaran al procés. "La maquinària de l'Estat actuarà de manera tan dura, com un piconadora, que ens trobarem tots defensant la democràcia", ha afirmat, i ha aventurat que "quan vulguin imputar per segon cop Artur Mas o vulguin imputar Oriol Junqueras, qualsevol dirigent polític o la mesa del Parlament, segur que ens trobarem tots nosaltres [Colau, Homs, Junqueras...], perquè aquí la dicotomia és entre democràcia sí o no".

De fet, Tardà també creu, com En Comú Podem, que és imprescindible un referèndum per culminar el procés, ja que "el Parlament està legitimat per iniciar el procés i no es pot proclamar la República si no hi ha un referèndum". Aquest, però, ha de ser "sobre la Constitució republicana", una Constitució que l'haurà de redactar el Parlament constituent que surti de les eleccions constituents que, segons el full de ruta que estan acordant Junts pel Sí i la CUP, ha de tenir lloc en 18 mesos. Seria llavors quan els diputats d'ERC al Congrés abandonarien l'acta a la cambra baixa: "Quan s'hagin convocat les eleccions constituents és molt possible que no calgui anar a Madrid perquè les negociacions es faran de Govern a govern".

Les crítiques d'Homs a la CUP, una distorsió de campanya

En tot cas, per què ha de guanyar els comicis ERC i no Democràcia i Llibertat, si totes dues són forces independentistes? "A CDC li han d'anar bé les eleccions, i a ERC, millor, perquè nosaltres no dubtarem. D'acord amb la trajectòria històrica, conec el que va significar Macià, Companys, Barrera, Carod-Rovira i Pugicercós, ens avala la idea de ser perseverants i valents", ha defensat. En tot cas, Tardà ha evitat furgar en les crítiques que Homs està llançant constantment contra la CUP durant la campanya i ha confiat que "els companys de la CUP són prou intel·ligents i coneixen prou la política per entendre que tot es distorsiona una mica en campanya". "Estic tan convençut que hi haurà acord que no pateixo", ha afegit, ja que "seria un frau i un delicte d'alta traïció que no fos així". A més, ha pronosticat, serà un acord que anirà més enllà de la investidura i permetrà "certa estabilitat parlamentària".

stats