Política
Política 22/08/2011

Joana Ortega: “És el moment de mancomunar serveis als municipis"

La vicepresidenta del Govern aposta perquè els municipis propers terrirtorialment comparteixin alguns serveis

Redacció
2 min

BacelonaJoana Ortega ha assegurat que en la situació “d'austeritat necessària” actual, “és el moment de mancomunar” serveis als municipis. Així ho ha explicat en una entrevista al Matí de Catalunya ràdio, en què ha evocat l'esperit de Prat de la Riba per apel·lar a la necessitat de reordenar els Consells Comarcals perquè “deixin de ser un ordre de control polític” i es converteixin en institucions “dedicades a la mancomunació”. La vicepresidenta del Govern ha assegurat que “ara mateix és poc viable que tots els municipis ofereixin tots els serveis” i s'ha decantat per la necessitat que els municipis propers territorialment “en comparteixin alguns”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fent referència a la delicada situació econòmica d'alguns ajuntaments catalans, Ortega ha insistit en la necessitat de “prioritzar inversions”. La vicepresidenta ha assegurat que alguns ajuntaments han fet “grans inversions, a vegades excessives, que després no poden ser sostingudes” per manca de recursos i ha apel·lat a la necessitat de “fer una previsió més ajustada” de les inversions indispensables.

Com a titular del Departament de Governació, ha reconegut el deute de més de 60 milions que el Govern té amb els ajuntaments, però ha insistit que “és el fruit de set anys de tripartit” i ha assegurat que el principal deutor amb els ens locals “és el govern de l'estat”. Segons Ortega, el seu departament té previst pagar bona part del deute que li pertoca aquest any mateix.

La vicepresidenta ha parlat de la necessitat de reorganitzar l'administració pública del país però ha assegurat que no s'ha plantejat “rebaixar més els sous dels funcionaris”. No obstant, Ortega ha advocat per una reformulació de l'administració en la línia de “muscular-la” amb gent preparada i amb una base de coneixement, “ i no tant amb una gran quantitat de persones, a vegades poc preparades”.

Sobre el Memorial Democràtic que s'ha d'inaugurar el pròxim octubre al castell de Montjuïc, Ortega ha lamentat que alguns sectors de la societat l'hagin acusada de “feixista” per la seva voluntat d'acollir-hi “també les víctimes de la República” i ha recordat que el nou espai “ha de ser un memorial de Catalunya, que no divideixi el país entre bons i dolents”. En aquest sentit, ha volgut recordar la figura de Carrasco Formiguera “entre molta altra gent represalidada durant la República que no eren feixistes”. La vicepresidenta no ha volgut avançar qui en serà el director, però ha assegurat que “entre els 5 o 6 candidats” en què es debaten, serà una persona “capaç de donar la màxima força i empenta en un memorial on tothom s'ha de sentir còmode”.

stats