Política 07/10/2019

Joana Ortega, nova secretària general de l'ACM

L'entitat valora "l'ascendència institucional i el coneixement de la realitat" de l'exvicepresidenta

Ara
2 min
L'exvicepresidenta del Govern Joana Ortega en una imatge d'arxiu al Col·legi de Periodistes

BarcelonaL'exvicepresidenta del Govern Joana Ortega és, des d'aquest dilluns, secretària general de l'Associació Catalana de Municipis (ACM). El comitè executiu de l'entitat ha decidit durant la primera reunió de la nova direcció que sigui Ortega qui substitueixi l'antecessor al càrrec, l'exalcalde de la Seu d'Urgell i exdiputat Albert Batalla.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, ha estat el flamant president de l'ACM, l'alcalde de Deltebre, Lluís Soler, qui ha destacat que Ortega aporta "ascendència institucional i un coneixement de la realitat dels pobles i ciutats" gràcies a la seva experiència en l'àmbit local durant els anys com a vicepresidenta i consellera de Governació i Relacions Institucionals, entre el 2010 i el 2015.

Al mateix temps, Soler ha subratllat el "sentit simbòlic" del nomenament d'Ortega, que va ser inhabilitada per la consulta del 9-N juntament amb l'expresident Artur Mas i l'exconsellera Irene Rigau i l'exconseller de la Presidència i exportaveu del Govern Francesc Homs. A tots ells, el Tribunal de Comptes els va imposar una multa de fins a 5,2 milions d'euros, que ha saldat amb l'embargament preventiu per valor de més de dos milions dels béns dels implicats, així com amb el dipòsit de 2,7 milions d'euros de la Caixa de Solidaritat, gestionada per l'Assemblea i Òmnium.

Després de ser inhabilitada, el Govern va nomenar l'exvicepresidenta Ortega assessora de l'actual conselleria d'Empresa i Coneixement, gestionada per Àngels Chachón, en projectes transverals, segons va recollir el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). Per les tasques d'assessoria, Ortega rep una retribució de 41.302,92 euros anuals.

La nova executiva de l'ACM

En paral·lel a la designació d'Ortega, la reunió que s'ha celebrat aquest dilluns davant la presència d'una trentena d'alcaldes d'arreu del país també ha abordat altres càrrecs, com les vicepresidències de l'entitat.

En concret, els cinc llocs han recaigut en l'alcaldessa de Maçanet de Cabrenys, Mercè Bosch, que assumirà l'àrea d'atenció a les persones; l'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, que es quedarà amb dinamització econòmica; l'alcaldessa d'Anglès, Àstrid Desset, que es farà càrrec de projecció exterior; l'alcalde de Molins de Rei, Xavier Paz, que regentarà govern local; i l'alcalde de Riudoms, que s'encarregarà de territori i sostenibilitat.

stats