9-N ALTERNATIU
Política 30/10/2014

201.501 persones consulten en només 4 hores on han d'anar votar el 9-N

Joana Ortega celebra en una piulada l'èxit del web informatiu sobre els punts de votació

Acn
3 min

Barcelona201.501 usuaris han visitat aquest dimecres entre les 20.30 i les 00:30 hores el web per consultar on es pot votar el 9-N. Així ho ha informat aquest dijous al matí en una piulada la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, que ha qualificat d'"imparables" els votants del procés participatiu. El portal web s'ha posat en marxa aquest dimecres al vespre. Des de l'adreça www.participa2014.cat/onpucparticipar/ s'accedeix a un formulari amb quatre camps per omplir que, un cop emplenats, dóna una targeta de participació que indica el local on es pot anar a votar, l'adreça i el número de la mesa. El document especifica que les dades personals no s'incorporaran a cap fitxer de dades de caràcter personal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el formulari cal especificar el municipi que consta al DNI, el nom de la via, el tram de la via -si el domicili és a la banda parell o a la senar- i el primer cognom de qui fa la consulta.

La targeta de participació afegeix una nota que especifica que les dades amb què s'han omplert els quatre camps no s'incorporaran a cap fitxer de dades de caràcter personal, sinó que es limiten a indicar el local de participació en funció del domicili del DNI o TIE i les lletres del cognom.

El procés participatiu del 9 de novembre comptarà finalment amb 1.317 locals i 6.695 meses amb urnes distribuïdes per tot el territori. El departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat ha donat la xifra definitiva de locals i punts de participació per al 9-N, que el govern espanyol impugnarà al Tribunal Constitucional previsiblement divendres que ve.

Cinc preguntes amb resposta

[Aquí podeu veure la guia completa: 'Guia pràctica per al nou 9-N: preguntes amb resposta']

1. Qui hi pot participar?

Hi podrà participar tothom que el 9 de novembre del 2014 hagi fet els 16 anys i que disposi d'un document d'identitat (DNI) on hi consti l'adreça de residència en un municipi de Catalunya. Per participar-hi, caldrà mostrar el document d'identitat vigent.

2. Què passa als pobles que no hi col·laboren?

Hi ha cinc municipis que no col·laboren amb el 9-N alternatiu: Horta de Sant Joan, Pontons, Bausen, Canejan i Arres. El Govern busca solucions perquè els habitants es desplacin al punt de votació més pròxim. Els ciutadans d'Horta de Sant Joan, governada pel PP –que en alguns pobles de Lleida sí que ha cedit locals–, es desplaçaran amb autobús fins a Gandesa per participar-hi.

3. Què passa amb els catalans que viuen fora de Catalunya?

Els catalans que viuen a la resta de l'Estat no podran participar-hi, llevat que al seu DNI hi figuri una adreça de Catalunya. Els que viuen a l'estranger podran participar-hi si disposen d'un DNI amb adreça a Catalunya o un DNI espanyol o passaport vigent juntament amb el comprovant d'inscripció al registre de catalans a l'exterior, o bé un certificat del padró d'espanyols residents a l'exterior en què hi consti l'adscripció a Catalunya. Aquí hi ha el llistat dels locals de participació a l'exterior.

Els que estiguin temporalment a l'exterior també podran votar presencialment en meses instal·lades a diferents indrets del món en el mateix horari. Els residents a l'exterior que vulguin votar a Catalunya i no tinguin DNI amb adreça al país, podran participar a la seu habilitada al Palau Robert, al passeig de Gràcia, 107, de Barcelona.

4. Què passa si al DNI hi posa una adreça de fora de Catalunya, d'un domicili anterior?

Els ciutadans que es trobin en aquest cas no podran votar, excepte si figuren al registre de catalans a l'exterior. L'adreça que figura al DNI és l’única que val per determinar el local on s’ha d’anar per participar al 9-N.

5. Poden participar-hi els estrangers que viuen a Catalunya?

Els nacionals d'altres països de la UE o de l'acord sobre l'Espai Econòmic Europeu i Suïssa hi podran participar si presenten un document d'identitat o passaport vigent acompanyat del certificat de registre de ciutadans de la UE, on hi ha de constar tant el número d'identitat d'estranger com l'adreça de residència a Catalunya. Pel que fa als estrangers de països diferents dels de la UE i l'Espai Econòmic Europeu i Suïssa, hauran de presentar un document d'identitat o passaport vigent juntament amb una targeta d'identitat d'estranger on hi consti l'adreça de residència a Catalunya.

stats