Política 02/04/2015

El Govern creu que és "un error" i "la cantarella de sempre" que el PP porti el full de ruta a l'Advocacia de l'Estat

La vicepresidenta, Joana Ortega, critica que el govern espanyol "judicialitzi cada iniciativa" que surt de Catalunya

Acn
2 min
La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, a La Bisbal d'Empordà / ACN

La Bisbal d'EmpordàEl Govern considera que és "un error" que el PP porti el preacord de full de ruta signat per CDC, ERC, ANC, Òmnium i AMI a l'Advocacia de l'Estat per intentar frenar-lo. La vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, ha assegurat que no és més que "la cantarella de sempre", perquè cada cop que Catalunya expressa "un sentiment, una voluntat o un desig" l'executiu espanyol el porta als tribunals. "Cada vegada que hi ha una iniciativa des de Catalunya, el que fa el govern de l'Estat molt ràpidament és judicialitzar-la", ha criticat Ortega, que recorda que ja hi ha hagut querelles i investigacions relacionades amb altres iniciatives a favor del dret a decidir, com pel procés participatiu del 9-N.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió del govern de Mariano Rajoy de dur el preacord sobre el full de ruta a l'Advocacia de l'Estat no ha sorprès el Govern. La vicepresidenta, Joana Ortega, creu que respon "a la cantarella de sempre" i que era esperable que el govern del PP intentés "judicialitzar" també aquest acord polític.

"Tornem a la cantarella de sempre. Quan aquí el que plantegem és un diàleg polític amb l'Estat per desenvolupar el dret a decidir, el que fa l'Estat és judicialitzar-ho", ha criticat Ortega. La vicepresidenta ha recordat que el govern espanyol porta als tribunals qualsevol moviment que es fa des de Catalunya per intentar avançar cap al dret a decidir, com la querella contra el president Artur Mas, la consellera Irene Rigau i ella mateixa arran del procés participatiu del 9-N.

"El que no pot ser és que cada vegada que s'expressi un sentiment, una voluntat, un desig o es posi sobre la taula una intenció del Govern, l'Estat ho acabi judicialitzant", ha afirmat la vicepresidenta.

Joana Ortega recomana a l'executiu de Mariano Rajoy que "deixi per als tribunals els conflictes judicials" i afronti el debat polític a través de la confrontació d'idees per acordar eines que permetin l'expressió democràtica. La vicepresidenta conclou que "és un error la política de judicialització constant que fa el PP".

L'endemà de la signatura del preacord sobre el full de ruta cap a la independència, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, posava a treballar l'Advocacia de l'Estat per examinar el text, amb la intenció de denunciar els impulsors.

Segons publicava aquest dimecres el diari 'El Mundo', Rajoy va enviar el preacord a l'Advocacia de l'Estat perquè valorés la possibilitat de presentar una nova denúncia o incorporar un recurs a la causa oberta pel 9-N. De moment, l'Advocacia no actuarà contra el preacord però fonts del ministeri de Justícia van assegurar que està permanentment atenta als moviments que fa Catalunya en relació a un referèndum sobre la independència.

stats