DISCREPÀNCIES A LES FILES SOCIALISTES
Política 11/10/2015

Joaquim Nadal deixa el PSC després de 35 anys

L’exconseller i exalcalde de Girona va formalitzar la decisió el dia abans de les eleccions del 27-S

Ara
3 min
Joaquim Nadal en una entrevista al plató de l’ARA.

Barcelona“No em fa feliç haver deixat el PSC”. Joaquim Nadal ho admetia ahir a Twitter, quan es va saber que ha deixat el partit després de 35 anys de militància i d’haver ocupat, representant les seves sigles, importants càrrecs orgànics i institucionals. De fet, difícilment es pot explicar la història recent del socialisme català sense tenir en compte la seva contribució política.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Nadal (Girona, 1948) ha acabat estripant ara el carnet -en un sentit metafòric- i confirmant que l’allunyament amb la cúpula del carrer Nicaragua era un camí sense possibilitat de retorn. El debat nacional obert al país els últims anys i l’eclosió del procés sobiranista ha fet emergir les diferències internes en una formació que, al costat de Convergència i Unió, ha sigut el pal de paller de la construcció de la Catalunya autonòmica. El desplaçament del gruix del catalanisme cap a l’independentisme ha acabat per trencar la federació nacionalista -i deixant Unió fora del Parlament- i aprimant les files socialistes, amb un degoteig de baixes que, en bona mesura, han confluït en la nova marca Moviment d’Esquerres.

En el cas de l’exalcalde de Girona i exconseller de Política Territorial i Obres Públiques durant els governs de Pasqual Maragall i José Montilla, la distància amb la línia que emprenia la direcció socialista ha sigut progressiva i ve de lluny. L’any 2013 Nadal ja va acceptar la proposta de liderar el Pacte pel Dret a Decidir a Girona, si bé aleshores va deixar clar que era una decisió “exclusivament personal”, més enllà de les responsabilitats que tenia a la federació socialista de la demarcació. Abans havia sigut rellevat per la direcció de Pere Navarro al capdavant del grup parlamentari.

L’abril del 2014, l’home que ha sigut un dels puntals del PSC -a les eleccions del 1995 va arribar a ser-ne el candidat a la presidència de la Generalitat- va abandonar l’executiva del partit en considerar, amb altres membres de la direcció que també van plegar, que el socialisme català havia d’estar clarament alineat amb el dret a decidir. En aquells moments la consulta, que s’acabaria celebrant el 9 de novembre, condicionava el debat polític.

Lluny d’acostar posicions amb el nou primer secretari, Miquel Iceta, les distàncies s’han fet insalvables. Per això el dia 26, just abans de les eleccions al Parlament, va entregar-li una carta en què li explicava els motius de la decisió. Va dir adéu “discretament i sense haver traït mai ningú”, va afirmar ell mateix ahir a les xarxes socials. Segons va explicar al Diari de Girona, que va avançar la notícia, Nadal “no tenia cap ganes que es fes públic” i assegura que la data triada era per desvincular el gest dels possibles resultats a les urnes.

Alineament amb el PSOE

Nadal és l’últim d’un degoteig de baixes de militants destacats (i d’altres que han optat per situar-se en un segon pla) que posen de manifest la difícil situació interna al PSC, que ha passat de 52 escons als comicis del 1999 amb Pasqual Maragall a només 16 el 27-S. En aquestes eleccions, el partit d’Iceta ha optat per desmarcar-se de la reivindicació del dret a decidir -que defensava Navarro- i, per tant, del referèndum acordat. L’aposta del primer secretari ha sigut fer costat plenament a les tesis de Pedro Sánchez i avalar, com a sortida al plet català, una reforma constitucional a Espanya. La direcció del PSOE ja ha avisat que no acceptarà que s’hi inclogui la idea de Catalunya com a nació i ho rebaixa a simple “singularitat”.

stats