CORRUPCIÓ

Nadal assegura que va actuar en defensa de l'interès públic i per preservar la vall de Solius

L'exconseller del tripartit nega que s'hagi "amagat informació" a l'empresari que pretenia construir un polígon industrial a la zona del Molí de Reixac

L'exconseller de Política Territorial i Obres Públiques durant el govern tripartit, Joaquim Nadal, ha assegurat, després de declarar davant la jutgessa aquest divendres, que va actuar en defensa de l'interès públic i per preservar la vall de Solius (Santa Cristina d'Aro) i que totes les decisions que es van prendre van ser "ajustades al dret". "No hi ha al darrera de tot això cap altra història", ha subratllat. Nadal també ha negat que s'amagués informació a l'empresa que pretenia construir un polígon industrial a la zona del Molí de Reixac, un terreny inundable que es va oferir a la constructora a canvi de la vall de Solius. "El Govern no enganya a ningú, tota la informació és pública".

El jutjat investiga una permuta urbanística signada el 2006. Un empresari tenia els drets per construir un polígon industrial a la zona del Molí de Reixac, a prop del nucli de Solius, a Santa Cristina d'Aro (Baix Empordà), però l'Incasòl, l'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro i el promotor van arribar a un pacte que consistia en el pagament de 7,5 milions d'euros per la meitat dels terrenys i la permuta per uns altres terrenys edificables a una altra zona. L'empresari, però, va presentar una denúncia perquè els nous terrenys eren parcialment inundables i es va sentir perjudicat.

L'empresari tenia els drets per construir un polígon industrial a la zona del Molí d'en Reixac. Però la forta oposició veïnal i ecologista de la plataforma Salvem Solius va fer que el 2006, l'Incasòl, l'Ajuntament i el promotor arribessin al pacte que consistia en el pagament de 7,5 milions d'euros per la meitat dels terrenys i la permuta per uns terrenys edificables a la zona anomenada Bernades.

Els nous terrenys eren parcialment inundables, com ja deien els informes tècnics, i això va fer que l'empresari hagués d'afrontar una inversió major de la prevista. A més, poc després va començar la crisi econòmica, que va fer aturar molts projectes industrials. El polígon no es va arribar a construir.

Per això, l'empresari es va sentir perjudicat i va presentar una querella al Jutjat d'Instrucció número 25 de Barcelona, que investiga el cas des del 2012 i sospita que el preu pagat pels terrenys de Solius està per sobre del mercat. A finals del 2013, l'alcalde d'aquella època, Ricard Herrero (PSC), va morir a causa d'una malaltia als 57 anys. Havia estat alcalde de Santa Cristina d'Aro durant 11 anys i també president del Consell Comarcal del Baix Empordà.