El fill de Jordi Carbonell critica que s'hagi "exclòs" el PDC de l'acte de la Diada a Sant Boi

En una carta oberta als organitzadors de la commemoració de l'històric Onze de Setembre del 1976, recorda que el seu pare deia que "la independència no s'aconseguiria sense Convergència"

L' acte de les forces polítiques d'esquerra a Catalunya d'aquest 9 de setembre en què es commemorarà la històrica Diada del 1976 ha indignat el fill de Jordi Carbonell i de Ballester, expresident d'ERC, referent en la lluita antifranquista i protagonista d'aquell primer Onze de Setembre després de la mort de Franco. En una carta oberta als organitzadors de l'homenatge de divendres i enviada a l'ARA, Jordi Carbonell i Curell critica que no s'hagi convidat "tots els partits independentistes: el Partit Demòcrata Català, i no sabem si algun altre, n'ha quedat exclòs", escriu.

"Vull fer públic que el pare, de manera reiterada al llarg d'aquests darrers anys, havia dit a tothom que se l'havia volgut escoltar que la independència no s'aconseguiria sense Convergència. Tampoc sense molta altra gent, sobretot del món de l'esquerra, però tampoc sense CDC", afegeix a l'escrit Carbonell fill, que fa notar que tant la imatge del seu pare com una de les seves frases més recordades en aquella Diada, " Que la prudència no ens faci traïdors", s'inclouen en el cartell de l'acte a Sant Boi, en què participaran ERC, la CUP i Podem, així com UGT, CCOO i Intersindical-CSC. El PDC ja havia expressat el seu malestar pel fet de no haver estat convidats a la commemoració.

"Vull fer pública la meva indignació pel fet que s'utilitzi la figura del pare, amb text i imatge, per fer actes contraris a la seva manera de pensar", insisteix Carbonell a l'escrit, i conclou: "La veritat és que mai em vaig imaginar que no es triguessin ni quinze dies des de la seva mort per utilitzar la seva figura per promoure quelcom que no s'ajusta al que ell defensava".  Jordi Carbonell i de Ballester va morir el 22 d'agost als 92 anys.

La carta

Carta als organitzadors de l’acte del dia 9 de setembre a Sant Boi de Llobregat

He vist que s’ha convocat una manifestació, el pròxim dia 9 de setembre, en commemoració de la diada de 1976 a Sant Boi de Llobregat. He vist que la convocatòria es fa amb un cartell en el qual hi surten tant la imatge del meu pare, Jordi Carbonell, com la frase més recordada de les que va pronunciar en aquella diada: “Que la prudència no ens faci traïdors”. He conegut que els organitzadors d’aquest acte han invitat una sèrie de partits i sindicats a participar-hi i a convocar els seus militants i simpatitzants a assistir-hi. Però no hi han invitat tots els partits independentistes: el Partit Demòcrata Català, i no sabem si algun altre, n’ha quedat exclòs. I el PDC ha expressat el seu malestar.

Vull fer públic que el pare, de manera reiterada al llarg d’aquests darrers anys, havia dit a tothom que se l’havia volgut escoltar que la independència no s’aconseguiria sense Convergència. Tampoc sense molta altra gent, sobretot del món de l’esquerra, però tampoc sense CDC.

Naturalment respecto les idees polítiques de tothom, inclosos els que creuen que la independència es guanyarà dividint i apartant. Però vull fer pública la meva indignació pel fet que s’utilitzi la figura del pare, amb text i imatge, per fer actes contraris a la seva manera de pensar. El pare va tenir una llarga trajectòria com a activista inclusiu i unitari, i va treballar per tal que a l’Assemblea de Catalunya, en representació de la qual va parlar a Sant Boi fa 40 anys, hi participessin el PSUC i els socialistes, i també Unió Democràtica, i també els sindicats, i també el PSAN i el PTE, i tots els altres partits, organitzacions i institucions que hi van ser. Bastants anys més tard es va convertir en un home de partit, i ho ha estat fins al final. Però sempre va conservar una visió de l’objectiu que perseguia, amb un sentit ampli i inclusiu que va més enllà del seu partit, ERC.

La veritat és que mai em vaig imaginar que no es trigarien ni quinze dies des de la seva mort a utilitzar la seva figura per promoure quelcom que no s’ajusta al que ell defensava.

JORDI CARBONELL I CURELL