Política 27/11/2020

Jordi Ferrés es retira de les primàries de JxCat i demana el vot per Laura Borràs

La militància haurà de triar entre el conseller Damià Calvet i la portaveu de la formació al Congrés

Ara
3 min
D'esquerra a dreta: Jordi Ferrés, Damià Calvet i Laura Borràs, en el debat organitzat per l'ARA a l'Ateneu Barcelonès

BarcelonaEl tercer en discòrdia fa un pas al costat. Jordi Ferrés, fins ara aspirant a candidat a la presidència de la Generalitat de JxCat, ha anunciat que es retira de la cursa de les primàries de la formació de Carles Puigdemont i ha demanat el vot per Laura Borràs. "He arribat a la conclusió que la meva candidatura i la de la Laura Borràs són opcions que han de col·laborar i no han de competir, fent que Junts abandoni definitivament l'estratègia del peix al cove i la gestió de les engrunes de l'autonomisme", ha defensat en un escrit difós aquest divendres. La militància, doncs, haurà de triar finalment aquest cap de setmana, per al primer lloc de la llista, entre l'exconsellera de Cultura i portaveu de la formació al Congrés i el conseller de Terrirori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

Advocat i militant de base, Ferrés assenyala les coincidències entre el seu projecte i el de Borràs a l'hora d'entomar els "reptes econòmics, culturals, ambientals i socials del país i la seva emergència sanitària" però, sobretot, en "la voluntat d'implementar el mandat de l'1 d'Octubre de forma immediata". "I per altra banda, [hi ha] el missatge de Damià Calvet, que parla de ser la generació que proclami la independència de Catalunya", afegeix en referència a la intervenció que va fer el conseller en el debat organitzat per l'ARA. Si bé la diputada a Madrid s'oposa a posar l'objectiu de l'estat propi a una generació vista, però, la realitat és que –com el conseller– rebutja posar dates concretes al Procés. Ni l'un ni l'altre, doncs, aposten per fixar un calendari per a la independència, com s'havia fet en el passat.

Sigui com sigui, Ferrés lloa en el seu escrit la "claredat d'idees" i l'"enorme qualitat humana" de la que fins fa poc era la seva rival a les primàries i "renuncia" a la candidatura per posar-se a la seva "disposició". "Us demano que voteu la Laura Borràs, perquè crec sincerament que és la millor candidata d'aquestes primàries i, amb el vostre suport, podrà ser la primera dona presidenta de la Generalitat", conclou. El seu moviment reforça encara més la bona posició de partida de l'exconsellera, amb amplis suports entre la militància de JxCat. Calvet, en canvi, compta amb els actius d'una llaga trajectòria al Govern i el suport dels presos polítics de la formació. Les aproximadament 5.000 persones inscrites al partit estan cridades a decantar la balança aquest cap de setmana.

Calvet: "Cap sorpresa. Aclareix el que realment es vota a les primàries"

Calvet ha assegurat que no és "cap sorpresa" que Jordi Ferrés hagi renunciat a la seva candidatura per demanar el vot per Laura Borràs. En declaracions a l'ACN, el conseller ha valorat la decisió del ja excandidat a favor de la portaveu a Madrid: "Formava part del guió des que vam saber que es presentava. I aclareix molt el que realment es vota en aquestes primàries". A més, Calvet ha subratllat que si ell cregués que la via presentada per Borràs i Ferrés és la que ha de portar a la independència i a un Govern "fort", ell no s’hauria presentat: "Jo represento una altra cosa i no deixo les coses a mitges: seguiré el camí de l’1 d’Octubre, per fer la independència i governar bé".

Calvet ha assegurat que manté el seu compromís i que està disposat a dedicar tot el seu "esforç i dedicació" a la independència i a governar "bé": "És la via per poder disposar d’un país de primera, al servei de la gent. Una via que es basa en els valors, el compromís generacional, la capacitat de gestió i d'entesa, la suma de sensibilitats plurals, no idèntiques", ha conclòs.

stats