Política 01/03/2015

Jordi Martí, portaveu de MES: "Si l'Estat no canvia, adéu"

"És lògic que alguns pensin que som els independentistes del PSC –Martí ho nega–. Som els que ens apuntem a la independència si no hi ha cap altra solució. I de moment Espanya no n'està ensenyant cap altra", diu el líder del Moviment d'Esquerres, un partit escindit del PSC

Europa Press
2 min
Jordi Martí, portaveu de MES

BarcelonaEl portaveu de Moviment d'Esquerres (MES), Jordi Martí, ha explicat aquest diumenge que el seu partit apostarà sense fissures per la independència si l'Estat no mou fitxa i manté la seva actual posició immobilista amb el procés sobiranista: "Si no canvia, adéu".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Defensem la independència sota qualsevol concepte? No. Nosaltres la defensem com un fracàs d'Espanya d'entendre que és un estat plurinacional i que necessita un sistema de governança que aculli aquesta diversitat", ha argumentat en una entrevista d'Europa Press.

MES, que prové de la fusió de dos partits, Moviment Catalunya i NECat, va celebrar la seva assemblea fundacional al gener, i la majoria del seus membres provenen del PSC, com el mateix Martí, que va ser líder socialista a l'Ajuntament de Barcelona.

"És lògic que alguns pensin que som els independentistes del PSC –Martí ho nega–. Som els que ens apuntem a la independència si no hi ha cap altra solució. I de moment Espanya no n'està ensenyant cap altra", ha sentenciat.

Martí lamenta que ara com ara cap partit d'àmbit estatal hagi ofert amb claredat la celebració d'un referèndum d'autodeterminació, però no nega "la possibilitat" que això pugui arribar després de les eleccions generals.

Critica que Podem no és clar amb els seus postulats sobre Catalunya: "Tens la sensació que els passa el que li va passar durant molts anys al PSC: quan sents els catalans diuen una cosa, i quan sents els de Madrid en diuen una altra".

Tampoc li agrada l'actual PSOE, ja que, excepte excepcions com Ángel Gabilondo, candidat a la Comunitat de Madrid i sensible a la idea d'una Espanya plurinacional, té candidats com l'alcaldable per Madrid, Antonio Miguel Carmona, que són "per fugir corrents".

Martí dóna a les eleccions del 27-S un valor plebiscitari, però insisteix que no és un referèndum "definitiu cap a la independència", sinó que considera que aquest referèndum haurà de celebrar-se tard o d'hora.

"Tard o d'hora l'Estat haurà de cedir. Jo n'estic convençut. Quan tens una comunitat nacional amb un 80 per cent a favor d'un referèndum, si ho saps fer bé políticament, no tens més remei que acabar acordant-ho", sentencia.

Martí visualitza una gran majoria parlamentària després del 27-S favorable al dret a decidir i un Congrés "feble" després de les generals, ja que ningú tindrà majoria absoluta, i d'aquest escenari en pot sortir la consulta als catalans.

MES concorrerà sens dubte a les eleccions catalanes, però és aviat per dir si ho farà en solitari o en coalició, i Martí ha avançat que tindran dues prioritats: una majoria sobiranista per guanyar el "pols" a l'Estat, i una majoria progressista que desbanqui el govern actual de CiU.

stats