Política 23/05/2012

Jordi Pujol: "No rebaixem d'entrada el pacte fiscal"

Jordi Pujol, sempre atent, va alertar ahir que no és convenient rebaixar el pacte fiscal abans de dur-lo a Madrid. "Si de cas, allà ja diran que no", insisteix. La nova cúpula de CDC comparteix el seu parer.

S. González / O. March
2 min
Jordi Pujol: "No rebaixem d'entrada el pacte fiscal"

BARCELONA.Jordi Pujol va complint anys però no perd el pols de la vida política. Ahir en va fer una nova demostració. Just el dia en què Josep A. Duran i Lleida i Pere Navarro es reunien per acostar posicions de cara al pacte fiscal -un fet que implica fer concessions als socialistes en favor d'una entesa més àmplia al Parlament-, l'expresident de la Generalitat va alertar que no és convenient "caure en la temptació" de fer una proposta rebaixada a Catalunya sobre el nou model, que inspira el concert, "per por que Madrid no l'accepti". "Si de cas, ja ens diran allà que no", va insistir Pujol en referència a la hipotètica negociació amb Mariano Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les seves paraules resumeixen perfectament el posicionament de la nova fornada de dirigents de CDC -que branden el seu sobiranisme- envers la negociació amb el PSC pel pacte fiscal. Els dirigents convergents es malfien del recent pes de Duran en les negociacions perquè consideren que busca sumar els socialistes aigualint la proposta de pacte fiscal. De portes enfora no hi ha crítiques, però en privat hi ha dirigents que valoren que fer passos enrere abans de dur el model a Madrid deslegitima el "rigor" de la negociació. Membres de la cúpula consultats per l'ARA indiquen que cal seguir el camí de la Hisenda pròpia i que no s'hi ha de renunciar, encara que el PSC en quedi al marge.

Precisament, en el mateix acte en què Pujol va fer les seves consideracions sobre les converses pel nou model, el secretari d'organització de CDC, Josep Rull, es va expressar en aquestes termes i va jutjar innegociable "la clau de la caixa, sortir de la Lofca [cosa que Duran veu negociable amb Navarro] i anar cap a una relació bilateral amb l'Estat".

Mas decidirà sobre Duran

Contingut a banda, un altre focus de tensió entre la cúpula de CDC i Unió és la possible presència de Duran en la cimera pel pacte fiscal que se celebrarà el dia 30 de maig. No entrava dins dels plans del Govern que hi assistís, però el líder d'Unió ha sabut crear un entorn de pressió per ser-hi present. Malgrat això, ahir el portaveu del Govern, Francesc Homs, va raonar amb ironia que Duran "no té ganes de protagonisme en la negociació; de fet no té ganes de protagonisme en res".

La decisió sobre si Duran assistirà o no a la cimera està ara en mans del president. El mateix líder d'Unió va afirmar, just després que Navarro li demanés que assistís a la cimera, que estava a disposició de Mas. El Govern vol evitar qualsevol picabaralla amb els democristians que desviï l'atenció de l'objectiu final: un ampli acord d'abast català que defensi que la clau de la caixa la tingui la Generalitat i no l'Estat. Per això Homs va restar importància a la iniciativa de Duran de reunir-se amb el líder del PSC i va considerar que l'acord amb els socialistes pel pacte fiscal avança "en la bona direcció".

stats