DRET A DECIDIR
Política 14/04/2011

Jordi Pujol avala l'abstenció de CiU al debat sobre la llei d'independència

L'expresident creu que els dirigents de la federació i el president Mas “ho han fet bé” perquè “hem de fer allò que convé fer”. Tot i així, admet que “arribat el cas” no s'oposaria a un referèndum

Redacció
2 min
L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol / CR

BarcelonaL'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ha donat un aval aquest dijous a l'abstenció de Convergència i Unió ahir en l'admissió a tràmit d'una proposta de Solidaritat per debatre una llei d'independència. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Pujol ha opinat que “els dirigents de CiU ho han fet bé” i ha recordat que “hem de fer allò que convé fer”. L'expresident valora les consultes com “una invitació a expressar el sentiment de rebuig al tracte que ens dóna Espanya ara” i confessa que “arribat el cas” no s'oposaria a un referèndum, però creu que “ara no és el moment”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Amb la mica d'autoritat que em dóna la meva experiència, puc dir que això no va”, ha dit Pujol en referència a la cada cop més malmesa relació entre Catalunya i l'Estat espanyol. Segons l'expresident, “la sentència del TC va ser demolidora i treu sentit a la via autonomista” perquè malmet aspectes bàsics pel que fa a les competències, el finançament i la identitat nacional de Catalunya. És en aquest sentit que Pujol dóna valor a les consultes i creu que serveixen perquè els catalans expressin que “aquesta Espanya, no. Una altra? No ho sé”. L'expresident recorda, però, que el programa de CiU “no incloïa un plebiscit sinó que anava encarat al pacte fiscal” i justifica amb aquest argument l'abstenció de la federació en la votació de la proposta de SI. “Nosaltres ens mantindrem en la nostra línia”, ha reblat Pujol.

L'expresident també ha opinat sobre el moment delicat de les finances catalanes. Pujol creu que “l'Estat espanyol està actuant d'una manera que no es mereix cap confiança” amb temes com el fons de competitivitat, i recorda als que aspiren a ocupar la Moncloa que “a partir d'ara, vostès hauran de pagar per endavant perquè no tenen crèdit”. “La situació és molt greu, Mas s'ha trobat amb una situació difícil i la gent ho sap”, ha explicat Pujol, que ha instat els diputats del PSC al Congrés a complir les amenaces i trencar la disciplina del PSOE en aquest afer. “Hi ha una flota amb 25 vaixells que no surt mai del port”, ha recordat l'expresident, que també ha explicat que “Zapatero té un defecte: que enganya la gent i ens ha enganyat a nosaltres”. Pujol és conscient, però, que davant la proximitat d'unes eleccions espanyoles en què es preveu un canvi de govern, “ara vindrà una etapa en què tothom es fa el simpàtic”.

stats