Política 04/09/2019

Jordi Pujol reclama "poder polític" i el reconeixement de la identitat pròpia de Catalunya

L'expresident exigeix un "bon finançament" i nega que el conflicte se solucioni portant el Senat a Barcelona

Ara
2 min
Jordi Pujol reclama "poder polític" i reconeixement de la identitat pròpia de Catalunya

Barcelona"El debat no és una mica més de poder econòmic i administratiu, sinó el reconeixement d'una realitat amb consciència col·lectiva". Amb aquesta reflexió, l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol trenca el silenci que havia guardat des del mes març de l'any passat. Llavors, l'expresident va confessar-se "desconcertat" amb l'organització d'un acte d'homenatge a la seva trajectòria per part de l'entitat Amics de Jordi Pujol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que s'havia vist l'expresident en alguns esdeveniments des d'aleshores, les declaracions públiques havien cessat. Ara, però, des del portal Associació Serviol –web que utilitza per compartir els seus pensaments–, Jordi Pujol i Soley ha manifestat la seva visió sobre les propostes que s'han llançat els últims anys per resoldre l'atzucac de "l'encaix entre Catalunya i Espanya". En concret, en relació a la idea que va llançar l'economista i exdiputat del Congrés Ramón Tamames de traslladar el Senat a Barcelona.

"Que no es resoldrà fent una carretera promesa des de fa 20 o 50 anys –apunta Pujol– o avançant com a cosa excepcional més dinerons que, segons l'Estatut, ja fa molts mesos que ens haurien d'haver pagat". I sentencia, sever, que "òbviament, no es resoldrà, tampoc, amb propostes insòlites com que l'Estat traslladi a Barcelona el Senat". Així doncs, l'exlíder de Convergència Democràtica (CDC) lamenta la iniciativa de Tamames, que, considera, està feta, "un cop més, des del desconeixement de quina és la naturalesa del problema".

En aquest sentit, l'expresident de la Generalitat reclama "poder polític" per a Catalunya, així com un finançament "just" i reconeixement de la identitat pròpia catalana. Una identitat, defineix, "amb memòria històrica, amb una llengua i una cultura i, sobretot, amb un projecte col·lectiu propi".

Pujol se serveix de les declaracions de l'exconseller d'Economia Antoni Castells en l'article 'El conflicte entre Catalunya i Espanya' en què el socialista reclamava un "bon finançament" amb una "àmplia autonomia tributària i un anivellament raonable" per a Catalunya i "reconeixement" per al país.

"De tant en tant fan propostes sobre el tema de Catalunya que tenen en comú parlar molt però evitar anar al moll de l'os", considera l'expresident en el seu escrit. I conclou: "Fugir d'estudi".

stats